Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila za izvajanje gradbenih del

18. 04. 2018
Priporočila za izvajanje gradbenih del (rekonstrukcije, gradbena dela, adaptacije stanovanj, itd) pri rokovanju z onesnaženim materialom, ki je prekomerno obremenjen s potencialno toksičnimi elementi (svinec, kadmij, arzen).

Vnos svinca in drugih težkih kovin iz okolja v telo še vedno predstavlja velik problem v Zgornji Mežiški dolini, za katero je značilna prisotnost svinca in drugih težkih kovin v okolju. Industrija svinca ima v dolini zelo dolgo tradicijo in njene emisije so povzročile veliko obremenitev različnih faktorjev okolja, predvsem zgornje plasti tal.

V regiji se je tradicionalno za gradnjo in adaptacije uporabljal material, ki vsebuje precejšne količine težkih kovin in tako lahko precejšno obremenitev s težkimi kovinami pričakujemo tudi pri makadamskih cestah, dvoriščih, parkiriščih, cestnih tamponih in fasadnih maltah, ometih.

Pri urejanju objektov in okolice lahko prihaja do tvorbe onesnaženega prahu, ki lahko predstavlja tveganje za zdravje, zato smo na NIJZ OE Ravne pripravili PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE GRADBENIH DEL, na naslednji povezavi.