Prepovedane droge

Previdno ob koncu šolskega leta in med počitnicami

14. 06. 2016
Konec šolskega leta in počitnice sta obdobji, ko se lahko poveča eksperimentiranje z različnimi psihoaktivnimi snovmi, med drugimi tudi z novimi in prepovedanimi drogami.

Kot kažejo raziskave, je sicer tveganje za uporabo drog večje v obdobjih kritičnih sprememb, kot so zamenjava šole, selitev, ločitev staršev. Eno izmed pomembnih obdobij pa je tudi prehod iz osnovne v srednjo šolo, ko se mladostnik sooči z vrsto novih izzivov, tako na področju socialnih stikov kot na akademskem področju.

 

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi

 

Spoznanje, da ima prijatelj, otrok , učenec ali varovanec izkušnjo z uporabo določene droge, lahko pri posamezniku povzroči stisko, saj se znajde pred vprašanjem, kako ustrezno ukrepati?

Po besedah Simone Šabić iz nevladne organizacije DrogArt je v tovrstnih primerih najbolje, da se najprej v miru pogovorite in poskusite ugotoviti, ali je uporaba na ravni eksperimentiranja ali gre morda za redno uporabo ter ali oseba pozna tveganja, povezana s to snovjo. Za informacije o tveganjih, povezanih z uporabo novih in sintetičnih drog ter o primernih oblikah pomoči, lahko pokličete tudi DrogArt (telefon: 041 730 800).

Kot svetujejo v  Centru za preprečevanje odvisnosti, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje, območne enote Maribor, je treba osebo, ki eksperimentira s prepovedanimi drogami, seznaniti z vsemi tveganji, ki so povezana z drogami. Taki osebi je treba pomagati poiskati zanjo ustrezne vire pomoči in jo hkrati spodbujati, da se o težavi pogovori s starši. S tem povezanimi vprašanji se lahko obrnete tudi na Center za preprečevanje odvisnosti (telefon: 031 744 494).

Previdnostni ukrepi na zabavah

Da bi preprečili zastrupitve na zabavah in drugih prireditvah, namenjenih zabavi, strokovnjaki Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS obiskovalcem svetujejo nekatere previdnostne ukrepe:

  • ne uživajte neznanih snovi,
  • pred uživanjem pijače je treba preveriti, ali je plastenka oziroma pločevinka zaprta,
  • odsvetuje se uživanje snovi ali pijač, ki jih nudijo neznane osebe, in pijač, iz že odprtih plastenk oziroma pločevink,
  • kozarce s pijačo ali pijačo v odprtih steklenicah oziroma pločevinkah ne puščajte brez nadzora na mizi ali kje drugje,
  • bodite v krogu prijateljev, ki jim zaupate in pazite drug na drugega,
  • če se nekdo v vaši družbi iznenada počuti slabo, občuti omotico, zaspanost, motnje zavesti, je pomembno, da poskrbite zanj, ne puščajte ga samega ampak pokličite zdravniško pomoč oziroma poskrbite, da se varno vrne domov,
  • če sami iznenada občutite slabo počutje, omotico, zaspanost, je pomembno, da to čim prej poveste prijatelju ali osebju kluba, ki mu zaupate, ali na pomoč pokličite zaupanja vredno osebo, ki vam bo pomagala varno priti domov ali do ustrezne zdravstvene pomoči.

Hkratna uporaba različnih psihoaktivnih snovi je nevarna

Strokovnjaki Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS opozarjajo tudi, da je hkratna uporaba različnih psihoaktivnih snovi zelo nevarna, saj se pogosto učinki posameznih snovi seštevajo in lahko pride do  zelo nevarnih posledic, kot je zastoj dihanja.

Znaki in ukrepi ob zastrupitvi s psihoaktivno snovjo

Po besedah dr. Mirana Brvarja iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCL se znaki zastrupitve  razlikujejo glede na posamezno drogo, je pa zelo pomembno, da se ob znakih, kot so: slabost, krči, pregrevanje telesa, hitro slabšanje stanja, izguba zavesti, takoj poišče zdravniška pomoč oziroma pokliče reševalce (112). V veliko pomoč je tudi, če se zdravniku ali reševalcem izroči snov, ki jo je zastrupljeni zaužil.

V primeru nehotene zastrupitve s psihoaktivno snovjo je pomembno, da se informacije o tem dogodku posreduje tudi na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij s področja drog ali Policije, lahko se poda tudi anonimna e-prijava (www.policija.si).