Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 07.02.2019
Datum zadnje posodobitve: 22. 07. 2021
Bakterije se lahko nahajajo tudi v živilih. Koristne bakterije sodelujejo pri izboljšanju živila (fermentacija mlečnih izdelkov, vina, kislega zelja...), škodljive pa so tiste, ki povzročajo okužbe in zastrupitve. Predstavljene so bakterije, ki največkrat povzročajo okužbe in zastrupitve z živili.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 03.04.2018
Za perutninsko meso je značilna nižja vsebnost maščob, lahka prebavljivost, visoka hranilna vrednost in enostavna priprava. Priprava svežega perutninskega mesa v domači kuhinji, pa lahko predstavlja tveganje za zdravje, če pri pripravi ne upoštevamo osnovnih načel higiene živil.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 13.03.2017
Mikrobiološki dejavniki tveganja - bakterije in virusi so najpogostejši vzrok za zastrupitve oziroma okužbe z živili. Virusi so pogosti povzročitelji bolezni, ki se prenašajo z živili.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Datum zadnje revizije: 29. 1. 2019
Vir vsebine: NIJZ
Tifus in paratifus sta črevesni nalezljivi bolezni, ki ju povzročata bakteriji. Zaradi dobre sanitarno-higienske ureditve okolja, higienskega odstranjevanja odplak in odpadkov in predvsem zaradi preskrbe z varno pitno vodo sta v Sloveniji zelo redka. Prijavljeni primeri so v Slovenijo vneseni iz drugih držav, kjer je okužba pogosta kot npr. v Afriki, Aziji, na Kitajskem, Srednji in Južni Ameriki.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Toksoplazmoza je zoonoza, ki jo povzroča zajedavec Toxoplasma gondii. Končni gostitelj je mačka. Okužba človeka je lahko prirojena ali pridobljena po rojstvu. Razširjena je po vsem svetu.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Bacilarna griža je akutna bakterijska nalezljiva bolezen, ki prizadene distalni predel tankega črevesa in debelo črevo in se manifestira v obliki številnih iztrebljanj z majhnimi količinami iztrebkov, ki jih spremlja povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, napenjanje in trebušni krči. Pri tipičnih primerih šigeloze se v iztrebkih pojavljata sluz in kri.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Staphylococcus aureus je po Gramu pozitivna bakterija v obliki kokov, ki tvorijo skupine ali grozde. Bakterija poseljuje kožo in nosno sluznico ljudi in tudi nekaterih živali. Pri zdravih ljudeh jo najdemo v nosni sluznici v kar 20 do 30 odstotkih. To nosilstvo samo ne povzroča bolezenskih znakov, lahko pa je vir širjenja bakterije na druge ljudi. .
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Listerioza spada med zoonoze – bolezni, ki se iz okužene živali lahko prenesejo na ljudi.
Razširjena je po vsem svetu, pojavlja se lahko posamično ali v epidemijah z okuženo hrano. V Sloveniji je razmeroma redka bolezen. V zadnjem času v številnih deželah opažajo pogostejše pojavljanje te bolezni.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Krimsko-kongoška hemoragična mrzlica je vročinska virusna bolezen, ki jo prenašajo klopi, v Sloveniji je ni.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Jersinioza je zoonoza (bolezen ljudi in živali), ki se pri ljudeh manifestira v obliki akutne driske s povišano telesno temperaturo in bolečinami v trebuhu, zaradi prizadetosti mezenterialnih bezgavk pogosto z znaki vnetja slepiča (apendicitisa).
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 05.02.2015
Hemoragične mrzlice Ebola, Marburg in Lassa so virusne bolezni, ki se kažejo kot vročinske bolezni in jih pogosto spremljajo krvavitve ter prizadetost različnih organskih sistemov.
Preberi več
Priporočamo
Izpostavljeno
Aktualno
Sporočila za javnost
Vabila medijem
Gradiva
Šifranti
Navodila
Datum objave: 03.02.2015
Črevesne nalezljive bolezni (ČNB) se kažejo s prebavnimi težavami oz. slabostjo, bruhanjem, krči v trebuhu, drisko, lahko tudi s povišano telesno temperaturo.
Preberi več