Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu

12. 11. 2015
Na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj smo že drugo leto zapored, v okviru aktivnosti, ki jih izvajamo na področju zmanjševanja škode zaradi alkohola, izvedli preventivno akcijo “Otroci za varnost v prometu”. Preventivna akcija je lep primer medsektorskega povezovanja in sodelovanja šolstva, zdravstva in policije.

Z akcijo želimo na izviren način opozoriti na nezdružljivost pitja alkohola in vožnje, ter s pomočjo otroških sporočil potrkati na vest odraslih, da v prometu ne bo alkohola.

 

Preventivna akcija poteka tako, da smo v začetku septembra razpisali likovni natečaj za regijske osnovne šole z naslovom Alkohol in promet. Otroci so se z mentorji pogovarjali o problematiki alkohola v prometu in preprečevanju nesreč in na to temo ustvarjali ter pripravili likovne izdelke s sporočili za odgovorne voznike. Letos je na Gorenjskem k akciji pristopilo 13 regijskih osnovnih šol in podružnic, sodelovalo je 49 mentorjev, učenci pa so nam posredovali več kot 750 likovnih izdelkov. Zaključek akcije, v kateri so zvezde otroci in policisti, smo letos izpeljali v četrtek, 5.novembra dopoldan, na avtobusnem postajališču na Kidričevi cesti v bližini Osnovne šole Cvetka Golarja Škofja Loka. Predstavniki prometne policije iz Kranja in Škofje Loke so izločali voznike iz prometa, izvajali kontrolo prometa ter test alkoholiziranosti, učenci tretjega razreda omenjene osnovne šole pa so voznikom podelili risbico s sporočilom in knjižico o škodljivosti alkohola, ter jim zaželeli srečno in varno vožnjo brez alkohola. Predstavniki policije so ob zaključku skupnega druženja otrokom predstavili notranjost službenega vozila in skupaj so preizkusili, kako deluje test za preizkus alkoholiziranosti voznika.