Sporočila za javnost

Odziv na napad na direktorja NIJZ Milana Kreka

24. 11. 2020
V zvezi z dogodkom, ki se je zgodil v ponedeljek 23. 11. 2020, ko sta dve osebi na ulici daljši čas verbalno nadlegovali direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in mu ovirala svobodno gibanje ter z njim komunicirala na nesprejemljiv in nasilen način ter dejanje tudi snemali, vam sporočamo, da smo dogodek prijavili pristojnim organom.

Dogodek na NIJZ ostro obsojamo in sprejemamo tudi kot napad na neodvisno zdravstveno strokovno institucijo javnega zdravja, kar je presedan brez primere.

Direktor NIJZ Milan Krek, dr. med., spec. je ob tem povedal: »Nezaslišano je, da se v demokratični državi, kakršna je Slovenija, zgodi kaj takšnega. Do sedaj so me mnoge prebivalke in prebivalci ustavili na ulici in me tudi spraševali o stališčih glede pandemije, vendar smo vedno imeli zelo kulturen dialog, brez sledov nasilja ne glede na naša mnenja, poglede in stališča, ki smo jih imeli.«

Ob tem sporočamo, da na NIJZ kot zdravstveni in strokovni inštituciji javnega zdravja spodbujamo kulturen in strpen dialog z in med različnimi deležniki, kljub morebitnim različnim pogledom do posamezne problematike, ostro pa obsojamo nasilje, kot metodo komuniciranja. V našem kulturnem okolju je to, kar se je zgodilo, nesprejemljivo. V želji, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo pričakujemo, da bo to tudi javno obravnavano in prikazano kot nesprejemljiva praksa.