Prepovedane droge

Odgovor na kolumno z naslovom »Pozabljeno v puhu dima«

07. 05. 2019
V ponedeljek, 6. maja 2019, je novinar Jure Stojan v Delu kolumni z naslovom »Pozabljeno v puhu dima« zapisal več tez, h katerim pošiljamo spodnji odgovor.

Novinar Jure Stojan v kolumni opisuje, kako je bilo v Ljubljani pred slabim stoletjem, ko so ljubljanski lekarnarji izvažali medicinsko konopljo po celi Evropi in jo je bilo mogoče dobiti na recept. Danes je v svetu le okoli 50 držav, v katerih je konoplja dostopna v medicinske namen, česar avtor ne zapiše. Slovenija po tej plati sodi med zelo progresivne družbe. Medicinske konoplje seveda ne reklamiramo, saj sodi med zdravila, ki jih je prepovedano oglaševati.

Je pa prepovedana pridelava in prodaja konoplje z vsebnostjo THC več kot 0,2% v nemedicinske namene, predvsem zaradi posledic, ki jih lahko povzroča na javno zdravje in na zdravje posameznika in pri tem imamo v mislih tako mladostnike, kot odrasle uporabnike nemedicinske konoplje. Pri obojih pušča posledice na zdravju posameznika.

Naj dodamo, da se nam slikovno gradivo uporabljeno ob kolumni ne zdi primerno, saj fotografijo lahko razumemo kot promocijo uporabe konoplje v nemedicinske namene.