Z znanjem do boljšega zdravja

Nov primer ošpic

30. 05. 2018
Epidemiološka služba mariborske enote NIJZ je bila v ponedeljek, 14. 5. 2018, obveščena o laboratorijsko potrjenem primeru ošpic.

Zbolel je 38-letni prebivalec Maribora, ki proti ošpicam ni bil cepljen. Prvi bolezenski znaki so se pojavili 9. 5., sum na ošpice je bil postavljen 13. 5. V času inkubacije je potoval v Srbijo, kjer se je najverjetneje z virusom ošpic tudi okužil.

Epidemiološka služba je identificirala 172 oseb, ki so prišle v stik z bolnikom v času njegove kužnosti. Za zaščito kontaktov in zmanjšanje možnosti nadaljnjega širjenja virusa je bilo cepljenih 38 oseb, 2 osebi sta prejeli zaščitna protitelesa.


V soboto, 26. 5. 2018, pa je bila epidemiološka služba mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje obveščena o pojavu ošpic pri 1-letnem dečku, ki je bil v stiku s primerom ošpic, katerega smo ga obravnavali pred slabima dvema tednoma. Deček je bil identificiran kot kontakt primera, zato je bil cepljen proti ošpicam. Pred tem namreč ni bil cepljen, saj še ni bil dovolj star za izvedbo cepljenja po programu cepljenja. Kljub cepljenju po stiku z ošpicami pa se pri dečku ni pravočasno vzpostavila zaščita proti ošpicam in je zbolel. Deček ne obiskuje vrtca.

Epidemiolog je po prijavi primera ošpic identificiral 57 kontaktov znotraj družine in zdravstvene službe. Vse kontakte smo pregledali in izvedli ustrezne preventivne ukrepe. Z izvedenimi ukrepi smo možnosti za nadaljnje širjenje ošpic maksimalno omejili.V sredo, 30.5.2018, je bila epidemiološka služba NIJZ OE Maribor obveščena o 3. primeru ošpic v Mariboru. Zbolel je 41-letni moški, ki je bil v stiku s prvim prijavljenim primerom. Med zdravstvenimi službami je bila vzpostavljena ustrezna komunikacija, ki je maksimalno znižala število kontaktov.
 
Epidemiološka služba je po prijavi primera identificirala 63 kontaktov znotraj družine in zdravstvene službe. Izvedla je vse potrebne epidemiološke ukrepe, s katerimi je maksimalno omejila možnosti za pojav dodatnih primerov.
 
Inkubacijska doba po prvem primeru se je že iztekla, zato dodatnih obolelih v povezavi s prvim primerom ne pričakujemo več. Potrebna pa je previdnost zaradi pojava novega primera, saj se obdobje inkubacije, ko se lahko pojavi dodaten primer, podaljša do 20.6.2018.

 

Več o ošpicah je dostopno na naslednji povezavi.