Z znanjem do boljšega zdravja

NIJZ žal nima pravne podlage za povračilo stroškov samoplačniškega cepljenja proti gripi

28. 11. 2019
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje z veseljem ugotavljamo, da je letos zanimanje za cepljenje proti gripi veliko. Mnogi so prepoznali velik pomen cepljenja in se odločili zanj takoj, ko je bilo prve dni novembra to mogoče. Da bi bilo na voljo čim več cepilnih mest, cepljenje izvajajo tudi ambulante območnih enot NIJZ. Na žalost je prav letos, ko se je zanimanje za cepljenje proti gripi povečalo, prišlo do zapleta glede plačila stroškov cepljenja.

Žal NIJZ pred spremembo Pravilnika o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 ni imel pravne osnove za cepljenje oseb, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja  v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Mnogi so se zato v skrbi za svoje zdravje cepili samoplačniško. Pravilnik ne ureja povračila stroškov tistim osebam, ki so se cepile med 1. 11. in 16. 11. 2019, ko je Pravilnik začel veljati.  Zato NIJZ stroškov samoplačniškega cepljenja proti gripi žal ne more vračati, saj bi pri tem kršil zakonodajo.

Odkar je v veljavi nov Pravilnik, cepljenje proti gripi  in kritje stroškov cepljenja za vse, ki spadajo v rizične skupine in jim pripada cepljenje na stroške zavarovalnice, poteka povsem nemoteno. Zato verjamemo, da neljubi zaplet ne bo nikogar odvrnil od cepljenja proti gripi, ki je pomemben korak za ohranjanje zdravja v zimskih mesecih.