Cepljenje

NIJZ pričel s pošiljanjem tiskanih EU DCP

01. 07. 2021
Obveščamo vas, da smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) z današnjim dnem pričeli s pošiljanja tiskanih EU digitalnih COVID potrdil (EU CDP) prebivalcem, ki do tega trenutka izpolnjujejo pogoje za prejem EU DCP.

Tiskano verzijo EU DCP bodo po pošti prejeli vsi polno cepljeni (odvisno od vrste cepiva), cepljeni s 1. odmerkom do 30. 6. 2021 in prebolevniki, ki bodo na presečni datum zajema imeli pozitiven PCR test, ki ne bo starejši od 180 dni.


Od 1. 7. 2021 dalje bodo EU DCP izdajali izvajalci, ki bodo storitev izvedli, tako osebam, ki se bodo cepile kot  osebam, ki se bodo testirale. NIJZ bo s pošiljanjem po pošti tako nadomestil do sedaj izdana potrdila o cepljenju do 30. 6.  2021 z EU DCP, od 1. 7. 2021 dalje pa bodo potekala sprotna izdaja EU DCP.


Zaradi velike količine tiskanih potrdil (približno en milijon) bo pošiljanje potekalo v razponu nekaj dni. Predvidevamo, da bi zadnja potrdila do naslovnikov morala prispeti nekje do sredine naslednjega tedna.
 

Tiskana EU DCP ne bodo poslana testiranim osebam, saj gre za kratkotrajno veljavnost EU DCP v primeru negativnega testa, EU DCP pa od 1. 7. 2021 naprej izdajajo izvajalci ob izvedenem testu.


Ob tem želimo še poudariti, da gre za enkratno pošiljanje EU DCP potrdil s strani NIJZ.  Vsa nadaljnja pridobivanja EU DCP s strani državljanov bodo mogoča prek portala zVem. Portal zVem omogoča prijavo prek kvalificiranega digitalnega potrdila in prek načina prijave SMSpass. Več o možnostih uporabe sistema SI-PASS si lahko preberete na naslednji povezavi.


EU digitalno COVID potrdilo lahko pridobite:

  • Z digitalnim potrdilom preko portala zvem.eZdrav.si,
  • Ob cepljenju na cepilnem mestu,
  • Pri osebnem zdravniku,
  • V lekarnah (z doplačilom).

Opomba: NIJZ ne izdaja oz. tiska potrdil EU DCP. Šlo je za enkratno dejanje ob vzpostavitvi EU DCP in app zVEM na presečni datum 30. 6. 2021 za tiste, ki so bili upravičeni do potrdil in še niso pridobili kvalificiranih digitalnih potrdil.

 

Pogosta vprašanja in odgovori o EU DCP:


Imam potrdilo zdravnika, da sem prebolevnik, EU digitalno COVID potrdilo o prebolelosti pa se ne izpiše. Zakaj?

Za izdajo EU digitalnega COVID potrdila o prebolelosti v skladu z evropsko uredbo velja kot ustrezen »dokaz« le pozitiven PCR test.

Osebe, ki so imele opravljen le HAG (hitri) test ali jim je bil COVID-19 diagnosticiran le glede na simptome in zaradi bližnjega stika s pozitivno osebo, ne morejo pridobiti EU digitalnega COVID potrdila o prebolelosti.

 

Več informacij je dostopnih na naslednji povezavi.