Z znanjem do boljšega zdravja

Navodila RSK za organizacijo oftalmološke službe v Sloveniji ̌ na sekundarnem nivoju v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) do preklica

29. 03. 2020

 Glede na naraščajoče število okuženih bolnikov s COVID-19, RSK za oftalmologijo s ciljem preprečitve nepotrebne koncentracije bolnikov v urgentnih centrih ponovno poudarja, da se na podlagi uredbe vlade RS odpovedo vsi nenujni pregledi in posegi, pri pacientih z napotnico nujno ali zelo hitro pa se postopa na sledeč način:  

1. Skrb za svoje paciente 

Vsak izvajalec naj v skladu s svojo koncesijsko pogodbo poskrbi za svoje paciente, na način, da jim na svoji spletni strani oz. kontaktni telefonski številki zagotovi številko za telefonski posvet z lečečim oftalmologom in po potrebi pregled v svoji ambulanti ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov v skladu z navodili NIJZ.  

2. Ustreznost napotitve

Na višji nivo oz. v regijske urgentne centre se lahko napoti le bolnike, pri katerih je potrebna takojšnja urgentna kirurška ali hospitalna obravnava. Pred napotitivijo se lečeči oftalmolog, ki napotuje bolnika obvezno predhodno telefonsko dogovori  s sprejemnim zdravnikom in postopa po navodilih NIJZ oz. ustreznih organov. 

Te ukrepe je potrebno izvajati takoj, saj se že opaža hud porast pacientov v urgentnih centrih, tudi takih, ki niso nujni, vendar nimajo dostopa do svojega oftalmologa. 

Prav tako je v tem času nepotrebno paciente pošiljati po napotnico osebnega ali urgentnega splošnega zdravnika, ker se s tem poveča tveganje izpostavljenosti. Če je možno, naj družinski zdravnik bolniku izda elektronsko napotnico na podlagi telefonskega klica.

Pričakujemo, da bo Ministrstvo za zdravje v kratkem v skladu s svojimi pristojnostmi odredilo regijsko reorganizacijo službe z vstopnimi točkami s sodelovanjem vseh oftalmologov. V zvezi s tem je bila 18.3.2020 izdana odredba za vse koncesionarje.


Navodila RSK za organizacijo oftalmološke službe v pdf formatu so dostopna na naslednji povezavi.