Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

V nižinah je glavni alergen v zraku cvetni prah ambrozije, obremenitev se niža, padavine bodo pospešile zaključek sezone, nadaljevanje sezone pričakujemo le v SV Sloveniji. V Primorju bo obremenitev nizka.

23. 9. 2020

NAPOVED OD 23. DO 30. SEPTEMBRA 2020

V nižinah se sezona ambrozije izteka, obremenitve so nizke in le občasno dosežejo srednje visoke vrednosti. S padavinami se bo v petek obremenitev nižala, ponovnih povišanj ne pričakujemo, le v SV Sloveniji bo obremenitev zraka občasno še vedno dosegla vrednosti, ki vplivajo na zdravje preobčutljivih posameznikov. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, pelina, metlikovk in kopriv.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom nizka, prisoten bo cvetni prah ambrozije, trav, koprivovk (krišina in kopriva), trpotca in metlikovk.

V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena.

Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka.

Dobro je vedeti:

  • V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti.
  • Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so ujete spore plesni

Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS) prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem je še v fazi razvoja, razvija ga strokovna skupina Nacionalnega centra za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Center, NPHC), napovedi so dostopne na naslednji povezavi R-PAS.


Forecast for Slovenia in English is available at polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).