Z znanjem do boljšega zdravja

Nacionalni inštitut za javno zdravje pozdravlja sprejem strožje evropske zakonodaje na področju nadzora nad tobakom

26. 02. 2014
Danes je bila v Evropskem parlamentu sprejeta Direktiva o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov, ki nadomešča obstoječo Direktivo iz leta 2001 (2001/37/ES). Novo sprejeta direktiva vključuje ukrepe kot so velika kombinirana slikovno-besedilna opozorila, prepoved značilnih okusov in arom, ukrepe za zmanjševanje prepovedane trgovine, ukrepe glede čezmejne prodaje tobačnih izdelkov na daljavo, obveščanje o novih tobačnih izdelkih in o vsebnosti tobačnih in sorodnih izdelkov, ureja pa tudi področje elektronskih cigaret in zeliščnih izdelkov za kajenje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozdravlja sprejem direktive in v njej navedene ukrepe, ob tem pa opozarjamo, da bodo v Sloveniji za zmanjševanje razširjenosti kajenja in posledic potrebni še določeni drugi ukrepi, ki jih direktiva ne pokriva.

Kadi namreč vsak četrti Slovenec, star 15 do 64 let, in vsak peti 15-letnik. Kar 70 odstotkov kadilcev začne kaditi vsak dan že pred 19. letom starosti. V zadnjih letih se delež kadilcev ne zmanjšuje, zaskrbljujoče pa je, da se veča delež kadilk med ženskami in dekleti, delež kadilcev med moškimi in fanti pa se ne spreminja.

Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre približno polovica kadilcev. V Sloveniji to vsako leto pomeni smrt 3.600 posameznikov ali skoraj 10 na dan. Vsak četrti umre pred 60. letom starosti, mnogi že med 30 in 44 letom. Vsak teden zaradi kajenja umreta dva prebivalca Slovenije, stara 30–44 let. Smrti in bolezni, povzročene s kajenjem, so preprečljive in nepotrebne.