Z znanjem do boljšega zdravja

Med obravnavanimi kontakti s Pediatrične klinike ni novih primerov ošpic

26. 01. 2018
Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na podlagi seznamov oseb, ki jih je posredovala Pediatrična klinika UKC Ljubljana, obravnavala skupaj 460 oseb kot kontaktov bolnika z ošpicami. Od tega je bilo 194 otrok in mladostnikov na Pediatrični kliniki zaradi ambulantnega pregleda ali diagnostične obravnave, 266 oseb (večinoma odraslih) pa je bilo spremljevalcev teh bolnikov. Največ kontaktov je bilo iz osrednjeslovenske regije, in sicer približno polovica.

Več kot polovica otrok in mladostnikov, ki so se zaradi zdravstvene obravnave zadrževali na Pediatrični kliniki in bili izpostavljeni bolniku z ošpicami, ni potrebovala cepljenja proti ošpicam ali zaščite z imunoglobulini, saj so že prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam. 28 otrok in mladostnikov je potrebovalo imunoglobuline, ker jih zaradi starosti (manj kot 6 mesecev) ali motnje v imunosti ni bilo možno cepiti. Ostali so prejeli odmerek oziroma jim je bilo svetovano, da prejmejo pri izbranem pediatru cepivo proti ošpicam (t. j. mono ošpice), ker še ne morejo biti cepljeni s kombiniram cepivom ošpice-mumps-rdečke (OMR) ali pa prvi oziroma drugi odmerek cepiva OMR (skupno 59 otrok in mladostnikov).

Epidemiološka služba je preverila tudi cepilne statuse spremljevalcev in jim svetovala ustrezno ukrepanje – 177 oseb je bilo proti okužbi z virusom ošpic zaščiteno, saj so ošpice preboleli (7 oseb), bili rojeni pred letom 1960 (takrat je vsakdo prebolel ošpice, 7 oseb) ali pa so že prejeli dva odmerka cepiva (163 oseb). Od ostalih 89 spremljevalcev jih 10 zanesljivo ni bilo cepljenih in 19 jih je prejelo en odmerek cepiva proti ošpicam, ostali pa so cepilni status preverili pri izbranih zdravnikih. Necepljenim, cepljenim z enim odmerkom in tistim, ki niso mogli pridobiti zanesljivega podatka o cepljenju, je bilo svetovano cepljenje z ustreznim številom odmerkov cepiva proti ošpicam. Trem osebam smo svetovali imunoglobuline, saj je bilo cepljenje kontraindicirano (nosečnost, starost pod 6 mesecev).

Laboratorij za javnozdravstveno virologijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je v obdobju od 4.–25. 1. 2018 testiral 25 bolnikov s sumom na ošpice. Nekateri bolniki so bili kontakti obolelega z ošpicami na Pediatrični kliniki. Ošpice so dokazali pri eni osebi (ni kontakt Pediatrična klinika), pri ostalih 24 so ošpice na osnovi laboratorijskega testiranja izključili. 

Ukinitev brezplačne telefonske številke

V času od vzpostavitve svetovalnega telefona za starše in skrbnike otrok, ki so bili 4. 1 2018 v stiku z virusom ošpic na Pediatrični kliniki, smo odgovorili na skoraj 100 klicev, v zadnjih dneh pa klicev skoraj nismo več prejemali. Zato telefonska številka od današnjega dne dalje ni več aktivna.

Več o ošpicah in zaščiti pred boleznijo najdete na naslednji povezavi.