Prepovedane droge

Lažni kokain morda tudi v Sloveniji

19. 04. 2010
Po navedbah terenskih delavcev nizkopražnega programa in uporabnikov drog naj bi se tudi v Sloveniji pojavil kokain, ki je dejansko heroin. Uporabniki navajajo, da se po njegovem zaužitju pojavljajo znaki, kot so glavobol, vročina in zmedenost.

Ker se je v sosednji Italiji pojavil nevarni heroin, ki je po barvi in teksturi zelo podoben kokainu in se na črnem trgu tudi prodaja kot kokain, se uporabnikom drog priporoča velika previdnost. Priporočamo, da droge ne uživajo.

Če bodo drogo vseeno zaužili, svetujemo, naj se dodatno prepričajo, ali je prava. Droge naj NE uživajo sami, temveč v prisotnosti drugih, ki bi jim lahko pomagali v primeru predoziranja.

Kokainu podoben heroin, ki se je pojavil v Italiji, je namreč izredno nevaren. Še posebej je nevaren za uporabnike, ki uživajo le kokain, saj pri njih lahko povzroči hudo zastrupitev. Po zaužitju take snovi se namreč lahko hitro razvijejo motnje zavesti, upočasnjeno dihanje, koma in smrt.

V primeru težav ali suma, da so zaužili nevarno snov, naj zato uporabniki takoj poiščejo pomoč zdravnika ali pokličejo številko 112. Zelo pomembno je tudi, da zdravniku povedo, katero drogo so zaužili.