Z znanjem do boljšega zdravja

Evropski teden testiranja na HIV in virusa hepatitisa B/C

04. 12. 2015
V Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje so se pridružili ozaveščanju ob 20-27. novembru, Evropskem tednu testiranja na HIV in virusa hepatitisa B/C. Strokovnjaki ugotavljajo, da se testira manjši delež oseb, ki so izpostavljeni dejavnikom tveganja za okužbo . Testiranje je nujno za preprečitev nadaljnega prenosa okužbe.

Če je posameznik izpostavljen dejavnikom tveganja za prenos okužbe s HIV ali hepatitisoma B in C, je testiranje izredno pomembno. Ti dejavniki tveganja pa so: spolni stik z osebo iz skupine z večjim tveganjem (npr. z moškim, ki ima spolne odnose z moškim; osebo, ki nudi spolne usluge proti plačilu; osebo, ki si injicira droge) ali z znano okuženo osebo, spolno prenosljiva okužba, injiciranje ali njuhanje drog, transfuzija krvi pred 1.2.1993, hemodializa, hemofilija, transplantacija, nestrokovno prebadanje kože ("piercing"), tetoviranje, akupunktura, naključni vbod z odvrženo iglo, incident na delovnem mestu v zdravstvu, skupno gospodinjstvo z okuženo osebo, ožji družinski član okužene osebe, bivanje v zaporu in vojaške aktivnost v tujini.

Na  informativni stojnici  (na slikah), ki je bila ob tem mednarodnem tednu v Citycentru Celje, so zdravstveni strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in JZ Socio - projektne pisarne Celje Zdravo mesto poudarjali dejavnike tveganja in pomen testiranja na HIV in virusa hepatitisa B in C.