Z znanjem do boljšega zdravja

Evropski teden mobilnosti 2020

20. 10. 2020
Nacionalni inštitut za javno zdravje Območna enota Nova Gorica že vrsto let sodeluje z občinami v regiji pri obeležitvi EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI, ki tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra. Tudi letos smo se povezali in dogodek speljali s sloganom »IZBERI ČISTEJŠI NAČIN PREVOZA«.

Namen kampanje je spodbujanje posameznikov in organizacij k aktivnejši uporabi trajnostne mobilnosti. Tako so aktivni prihodi v šolo oziroma na delovno mesto ter druge vsakodnevne nujne in načrtovane dejavnosti posameznika (opravki, nakupi, obiski in/ali druge zadolžitve) priložnost za vsakodnevno gibanje. Trajnostna mobilnost kot je hoja, kolo ali javni promet, prinaša več zdravja in višjo kakovost bivanja.

Za Mestno občino Nova Gorica, občino Vipava, občino Miren-Kostanjevica, občino Kobarid, občino Ajdovščina, občino Kanal ob Soči in občino Tolmin smo za otroke in mladostnike osnovnih šol pripravili naslednje aktivnosti:

  • kviz za učence
  • izbor kakovostnih leposlovnih in poučnih knjig z gibalno tematiko za otroke in mladostnike, od predšolskega obdobja do konca srednje šole, pa tudi za družine, pedagoške in strokovne delavce v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, saj menimo, da je »branje za duha to, kar je telovadba za telo«. Izbrana literatura je bila v splošnih in šolskih knjižnicah ponujena svojim bralcem v okviru kotička za zdravje.

Pregled ETM programa po občinah

Mestna občina Nova Gorica:

Občina Vipava:

Občina Kobarid:

Občina Ajdovščina:

Občina Kanal ob Soči:

Občina Tolmin: