Z znanjem do boljšega zdravja

Evropski teden mobilnosti 2015 in Dan brez avtomobila v goriški regiji

17. 09. 2015
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) spodbujamo aktivni transport (pešačenje ali kolesarjenje) za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni. Zato podpiramo aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti, ki se bo tudi letos tradicionalno začel 16. septembra, in se zaključil 22. septembra z »DNEVOM BREZ AVTOMOBILA« s sloganom Izbiraj. Spreminjaj. Združuj.

Na Območni enoti NIJZ Nova Gorica bomo v sklopu aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti na Dan brez avtomobila, 22. 9 .2015,  v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica za širšo javnost pripravili:

  • od 10:00 do 10:45 v prostorih Univerze na primorskem, Vipavska cesta 13, predavanje namenjeno srednješolcem z naslovom Bodi fit.  Z vodenim pogovorom in pozitivno komunikacijo želimo spodbuditi pri dijakih neobremenjeno in sproščeno sporočanje stališč do zaviralnih in spodbujevalnih dejavnikov na področju zdrave prehrane in aktivnega življenjskega sloga pri vsakdanjih aktivnostih.
  • od 9.00-14.00, pred mestno občino, tematsko stojnico, kjer bo potekalo svetovanje s pomočjo zdravstveno vzgojnih gradiv in izvajanje meritev telesne mase s svetovanjem za zdravo telesno težo. Vse aktivnosti bodo usmerjene v vzpodbujanje ljudi k ohranjanju in krepitvi zdravja za preprečevanje kroničnih bolezni.

Centri za krepitev zdravja (Zdravstveno vzgojni centri) v okviru tedna mobilnosti, na Dan brez avtomobila, 22. 9. 2015 organizirajo:

  • ZVC Nova Gorica (ZD Nova Gorica): Vadba na prostem - vodena telovadba na prostem pod strokovnim vodstvom dipl. fizioterapevta, Športni park Nova Gorica - igrišče za košarko pri stadionu, od 17:00 do 18:00
  • ZVC Ajdovščina (ZD Ajdovščina): Nordijska hoja, Lavričev trg (na placu), od 17:00 do 19:00

Celoten program dejavnosti v tednu mobilnosti, ki ga organizira Mestna občina Nova Gorica najdete na naslednji povezavi.

Za ostale prijavljene občine pa si program aktivnosti lahko ogledate na naslednji povezavi.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete v čim večjem številu in s svojo prisotnostjo podprete akcijo in prizadevanja vseh organizatorjev.

Teden mobilnosti je priložnost, da multimodalnost preizkusimo v praksi. Na pot se ta teden odpravimo peš ali s kolesom, pri tem pa ne pozabimo na varnost v prometu, brez alkohola.