Okrogla miza ob izdaji publikacije Neenakosti v zdravju v Sloveniji v času ekonomske krize

18. April 2018

Vljudno vas vabimo na okroglo mizo ob izdaji publikacije Neenakosti v zdravju v Sloveniji v času ekonomske krize.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v aprilu 2018 izdal publikacijo o neenakostih v zdravju, ki se osredotoča na čas ekonomske krize. Poročilo o  neenakosti v zdravju v Sloveniji predstavlja nove podatke, izpostavlja največjo ranljivo skupino iz časa krize – brezposelne, predstavlja primere dobrih praks obvladovanja neenakosti ter osvetljuje tudi vidik finančne dostopnosti do zdravstvenega varstva. Zbrane ugotovitve bodo prispevale k rasti zavedanja o neenakostih v zdravju v laični in strokovni javnosti. 

Na okrogli mizi, ki bo 18. aprila 2018 ob 12. uri, Hotelu Union (Dvorana Iris), bomo spregovorili o neenakostih v zdravju kot posledicah razlik v socialno-ekonomskih pogojih in predvsem o vplivu ekonomske krize nanje. Izsledki publikacije namreč podajajo nekaj odgovorov, odpirajo pa več vprašanj, o katerih se je potrebno pogovarjati.

Udeležence bosta uvodoma pozdravili Nina Pirnat, direktorica NIJZ, in Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS, nato bo Tina Lesnik z NIJZ predstavila publikacijo, sledila bo okrogla miza, ki jo bo moderirala novinarka Diana Zajec.

Na okrogli mizi, prvi v sklopu predstavitev publikacije, ki bo namenjena strokovni javnosti, se nam bodo pridružili:

  • Jožica Maučec Zakotnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje;
  • doc. dr. Mojca Gabrijelčič Blenkuš, Nacionalni inštitut za javno zdravje;
  • dr. Boris Majcen, direktor Inštituta za ekonomska raziskovanja;
  • mag. Martina Trbanc, sociologinja, strokovna raziskovalna sodelavka na Inštitutu Republike Slovenije za socialno varstvo;
  • mag. Eva Zver, sekretarka na Uradu Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj;
  • prof. dr. Mirjana Ule, profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani;

​Prijave zbiramo na povezavi https://www.1ka.si/a/160747, in sicer do 13. aprila 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest. Udeležba na okrogli mizi je brezplačna.

Veselimo se srečanja z vami.