Mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom

9. September 2015

ZA NOSEČNOST BREZ ALKOHOLA in zaščito še nerojenih otrok pred škodljivimi učinki alkohola

9. september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom, ki ga v Sloveniji letos obeležujemo drugič.

Alkohol je teratogen in škodljivo vpliva na razvoj in rast ploda ter pri še nerojenem otroku povzroča nepopravljive in trajne poškodbe. Izpostavljenost otrok alkoholu pred rojstvom je eden od vodilnih vzrokov za prirojene motnje in razvojne nepravilnosti, ki bi jih lahko povsem preprečili. Kažejo se lahko kot vrsta telesnih okvar ter duševnih, vedenjskih motenj in/ali učnih težav, poznanih pod skupnim imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD). Alkohol je v razvitem svetu eden od poglavitnih vzrokov  slabše duševne razvitosti.

Ker v Sloveniji med mladimi ženskami narašča visoko tvegano pitje, je še toliko pomembnejše osveščanje širše javnosti glede grožnje, ki jo za še nerojenega otroka predstavlja izpostavljenost alkoholu.

Zato vas vljudno vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v sredo, 9. septembra 2015, ob 9:09 uri, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Trubarjeva 2, Ljubljana) v dvorani Pod kupolo (3. nadstropje).

 

Sodelujoči na novinarski konferenci bodo:

  • Mag. Marjetka Hovnik Keršmanc, Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Mag. Mercedes Lovrečič, Nacionalni inštitut za javno zdravje
  • Nataša Blažko, Ministrstvo za zdravje RS
  • Jan Peloza, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija

Sodelujoči na novinarski konferenci bodo opozorili na posledice izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom ter predstavili kampanjo osveščanja mladih in drugih ciljnih javnosti.

VLJUDNO VABLJENI!

 

 

Datoteke: