Z znanjem do boljšega zdravja

Četrta Antropološka šola Nacionalnega inštituta za javno zdravje

03. 11. 2014
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je 21.oktobra 2014 organiziral 4. Antropološko šolo (drugo na terenu) s celodnevnim programom z naslovom »Evolucija človeka, ena od najpomembnejših tem biološko-medicinske antropologije«.

Z vmesnimi predstavitvami po programu smo se odpeljali v Krapino na Hrvaško, kjer je v neposredni bližini senzacionalnega najdišča krapinskih neandertalcev Dragotina Gorjanovića-Krambergerja zgrajen arhitekturno eden najlepših in z multimedijskimi prikazi eden najsodobnejših muzejev v Evropi. S pomočjo številnih virtualnih rekonstrukcij, filmov, prezentacij so predstavljeni neandertaleci, naši izumrli sorodniki iz daljne geološke preteklosti, katerih zadnji so na tleh Evrope prebivali v času, ko so bili na istih prostorih prisotni prvi anatomsko moderni ljudje.

Antropološko šolo je organizirala in vodila biološka antropologinja dr. Maruška Vidovič z NIJZ, ki je pred prihodom v Krapino udeležence v kratkih predstavitvah seznanila z osnovami evolucije in najnovejšimi znanstvenimi odkritji antropoloških, paleoantropoloških, arheoloških in genetskih raziskav ter anatomskih razlikah med neandertalci in sodobnim človekom.

Udeleženci so bili močno impresionirani ob vstopu v Muzej krapinskih neandertalcev v neposredni bližini Hušnjakovega hriba, ki z ogromno stekleno steno loči zunanji svet od prikazanega sveta pračloveka. Ravnateljica muzeja mag. Vlasta Krklec je udeležencem predstavila evolucijo človeka v muzeju z odličnim vodstvom skozi različne tematske sklope, posamezne postavitve in z natančnim vpogledi v razne aspekte prilagoditev, anatomije in evolucije z odkrivanjem neštetih podrobnosti in zaporedja hominizacije. Skupaj smo prehodili zanimivo muzejsko smer v obliki polževe vijačnice do vrha evolucijske poti. Z vizualno impresivnimi postavitvami in odlično razlago so udeleženci, ki so pokazali veliko zanimanja, obogatili svoje antropološko znanje.

Četrta antropološka šola NIJZ-ja s tematiko o evoluciji je bila še zlasti pomembna za vse tiste, ki se ukvarjamo s človekom. Namenjena je bila vsem zaposlenim v javnem zdravju in je dosegla svoj izobraževalni namen. Obenem pa je bila tudi prijetna priložnost za druženje in živahne debate.

Celoten program je v priloženi priponki.

 

 

 

Maruška1

 

Maruška2

Maruška3Maruška_4Maruška_5Maruška_6Maruška_7Maruška_8Maruška_9