Z znanjem do boljšega zdravja

Akcija Otroci za varnost v prometu

04. 07. 2018
Ponosni smo, da smo tudi v šolskem letu 2017/2018 uspešno izpeljali preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu. Tokrat je bila to že četrta akcija po vrsti in vse kaže, da bo postala ena izmed tistih aktivnosti, ki jih bomo nestrpno pričakovali vsako leto tudi v prihodnje.

V skupni akciji je letos sodelovalo 8 osnovnih šol, 5 vrtcev, policijske postaje v regiji, medobčinske uprave – medobčinska redarska služba. Odziv šol in vrtcev je bil velik, skupno je v akciji sodelovalo 420 otrok, kar je 2x več kot v lanskem šolskem letu ter 32 mentoric.

Ulično akcijo smo izvedli v Tolminu, Ajdovščini, Podnanosu, Desklah, Kanalu, Kostanjevici na Krasu, Novi Gorici, Vrtojbi, Vogrskem, Šempetru, Solkanu in Biljah v obdobju med decembrom 2017 in junijem 2018.

Ko so policisti ustavili vozilo, so se najprej prepričali o varnosti sodelujočih otrok in učencev ter jih v nadaljevanju povabili k pregledu potrebnih dokumentov, obvezne opreme ter uporabe varnostnega pasu. Vsak voznik je za spomin na akcijo, od otrok prejel obešanko s poudarkom, naj vozniki nikakor ne uživajo alkohola. Alkohol ter vožnja pod vplivom je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu: zaznava, predvidevanje, presoja, odločanje in končna izvedba ustreznega ravnanja.

Nagrade sodelujočim otrokom in učencem  so donirali:

Laborplast d.o.o, Natural Just trgovsko podjetje d.o.o., Heled Doron English Slovenija, Hit d.d., Zavarovalnica Sava, Zavarovalnica Adriatic Slovenica, Bolton Adriatic d.o.o., Eternit Slovenija d.o.o., Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Poceni elektrika Gen-i, Fructal, PikaPolonica.

Vsem skupaj se iskreno zahvaljujemo za trud in sodelovanje. Želimo vam srečno in varno vožnjo brez alkohola.