Z znanjem do boljšega zdravja

8.2 Pomembni dokumenti/podatki za potovanje

Slovenski državljani lahko znotraj EU potujejo z osebno izkaznico ali potnim listom, za potovanje v druge države pa potrebujejo veljavni potni list. Določene države zahtevajo vizum, o čemer se je treba pravočasno pozanimati ter ga pravočasno dobiti.

Naslednji dokument, ki ga potnik vedno mora imeti s seboj je mednarodna cepilna knjižica. V njej so zapisana cepljenja, ki so obvezna za potnike v mednarodnem prometu za določene države. Zaenkrat je to cepljenje proti rumeni mrzlici (povezava na NIJZ spletno stran, bolezni, rumena mrzlica) in meningokoknemu meningitisu. (povezava na NIJZ spletno stran, bolezni, meningokokni meningitis)

Cepilne knjižice ali belega kartončka s podatki o cepljenju, izdane/izdanega v procesu rednih obveznih ali priporočenih cepljenj pri pediatru ali izbranem osebnem zdravniku ni potrebno nositi s seboj, razen v primeru, da so vpisana cepljenja, ki so pomembna za potnika in lahko pripomorejo k načrtovanju zdravljenja ali drugih ukrepov v tujini, kot je cepljenje proti steklini, tetanusu(povezava na NIJZ spletno stran bolezni, steklina, tetanus).

Bolnikom z resnimi boleznimi, pri katerih lahko med potovanjem pride do zapletov, pridejo prav tudi izpisi receptov in zadnji izvidi specialistov ter zadnji EKG-posnetek, po možnosti v katerem od svetovnih jezikov (npr. v angleščini, francoščini, španščini …).

Vso dokumentacijo je priporočljivo skenirati in hraniti na pametnem telefonu, USB-ključku in v spletnem oblaku, da lahko do nje pridemo tako rekoč kjerkoli in kadarkoli.