Z znanjem do boljšega zdravja

6.7.4 Zdravstveno svetovanje

Vseh bolezni s cepivi ali tabletami ne moremo preprečiti. Obstajajo preprosti, vendar pomembni previdnostni ukrepi, ki se jih potniki morajo držati, da v tujini ne zbolijo.

To je še posebej pomembno za last minute potnike. Pogovoriti se je potrebno z zdravstvenim delavcem o  previdnostnih ukrepih, pomembnih za varno in zdravo potovanje.

Svetovanje se prilagodi glede na predhodno vedenje potnika in izkušenost na potovanjih. Potrebno se je osredotočiti na večja tveganja na potovanju in preprosta, prilagojena sporočila o zaščiti in samopomoči.

Svetovanje naj bo prilagojeno destinaciji potovanja in načrtovanim aktivnostim. 

Pomembni so repelenti proti pikom žuželk.

Zmanjšati je potrebno izpostavljenost klicam tako, da si pogosto umivamo roke z milom in čisto vodo (če je na voljo) ali pa uporabimo sredstvo za razkuževanje rok (izdelano z vsaj 60% alkohola).

Pomembna je previdnost glede tega, kaj jemo in pijemo. Kontaminirana in okužena hrana ali pijača lahko povzroči drisko potnikov in druge bolezni.

Izogibati se je potrebno potepuškim, divjim ali prestrašenim živalim. Poleg tveganja za steklino imajo vsi živalski ugrizi tveganje bakterijske okužbe.

Pomembna je previdnost pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Pomembna je preventiva pred trombo embolijami kot tveganje na daljših letih.

Po potovanju se naj potniki naročijo na cepljenja, ki jih je potrebno dokončati.

Pomemben je tudi paket zdravstvenih pripomočkov in zdravil, vključno z zdravili na recept in zdravili brez recepta.