Z znanjem do boljšega zdravja

6.7.2.4 Obvezna cepljenja

Za vstop v nekatere države je potrebno dokazati opravljeno cepljenje proti rumeni mrzlici. Mednarodno potrdilo o opravljenem cepljenju proti rumeni mrzlici prične veljati šele deseti dan po prejemu cepiva. V primeru, da od cepljenja ni poteklo deset dni, imajo lahko potniki težave z vstopom v državo in tvegajo okužbo, lahko pa od njih zahtevajo karanteno na meji.

Štirivalentno (ACWY) meningokokno cepljenje je obvezno za cepljenje odraslih in otrok, starih več kot dve leti, ki potujejo v Savdsko Arabijo zaradi verskega romanja v času Hajja.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) od posameznih držav zahteva, da imajo njihovi državljani in potniki, ki so več kot štiri tedne bivali v teh državah, kjer se pojavljajo divji ali cepilni sevi virusa otroške paralize, ob izhodu iz teh držav opravljeno cepljenje proti otroški paralizi v obdobju od štirih tednov do enega leta nazaj. Opravljeno cepljenje se vpiše v mednarodno knjižico o cepljenju. Če potniki ostajajo v državi več kot eno leto je svetovano, da se vsaj štiri tedne pred odhodom iz države ponovno cepijo. Seznam držav, za katere SZO svetuje izvedbo cepljenj, se spreminja in jih objavljamo tudi na spletnih straneh NIJZ.