Z znanjem do boljšega zdravja

6.2.2 Priprave za potovanje z dojenčkom, majhnim otrokom

Z malčki ni prepovedano potovati v eksotične destinacije, vendar moramo mnogo bolj skrbno premisliti kam se bomo odpravili, za koliko časa, na kak način, kakšne vrste potovanj se bomo udeležili in koliko naj bo otrok najmanj star. Poleg tega je potrebno mnogo več priprave na potovanje, ki mora biti opravljena dovolj zgodaj pred odhodom.

V domačem okolju so otroci prilagojeni na časovni pas, klimatske pogoje, nadmorsko višino, živijo v ravnovesju z mikroorganizmi. Na potovanju se vse to lahko spremeni in ti dejavniki lahko vplivajo na njegovo počutje, zdravstveno stanje oziroma lahko privedejo do bolezni, zaradi katere je treba potovanje celo prekiniti. 

Zdravstvene težave, povezane s potovanjem, so pri otroku lahko zelo kompleksne, zelo raznolike, povezane z načinom potovanja (avtomobil, letalo), z aktivnostmi, izpostavljenostmi in tveganji na poti do cilja in na cilju potovanja ter s starostnim obdobjem otroka. Zavedati se moramo, da je otrokov imunski sistem v fazi razvijanja in se mogoče ne bo uprl mikroorganizmom v enaki meri in dovolj hitro, tako kot dograjen imunski sistem pri zdravem odraslem.

Kadar odhajamo z otrokom v daljne eksotične kraje moramo vedeti, da so otroci bolj dovzetni za večino nalezljivih bolezni kot odrasli (npr. driska, malarija… ), da se zlasti manjši otroci se pogosteje poškodujejo, da tudi v urejenih kopališčih, bazenih ni vedno poskrbljeno za varno kopanje (osebje, ki skrbi za varnost kopalcev, kontaminirana kopalna voda-možnost črevesnih, kožnih  nalezljivih bolezni, vnetja ušes in podobno), da med potovanjem otroci pogosto zbolijo za ''običajnimi'' nalezljivimi boleznimi, na primer prehladom, angino, vnetjem ušes, vročino, itd., da so otroci bolj občutljivi na zunanje faktorje npr. sončne žarke, visoke temperature, vlago kot odrasli, da se potovalna slabost lahko pogosto pojavi tudi pri otrocih in dojenčkih, da se pri otrocih višinska bolezen ravno tako lahko pojavi kot pri odraslih, le da so znaki nespecifični (izguba apetita, razdražljivost, spremenjen vzorec obnašanja, nespečnost, spremenjen ritem spanja…), da se je z majhnimi otroki težje dogovoriti o pravilih zaščitnega obnašanja in ravnanja na potovanju, da otroci ne znajo povedati kakšne težave imajo, oziroma kaj se je zgodilo (ugriz živali, druge poškodbe).

Najpogosteje zabeležene zdravstvene težave pri otrocih, ki so potovali, so driska, malarija, prometne nesreče in poškodbe povezane s kopanjem. Za otroke, ki so obiskali družino/sorodnike v razvijajočih državah, obstaja večje tveganje za obolenja kot so malarija, parazitske bolezni in tuberkuloza. Prometne nesreče pa so še vedno glavni vzrok poškodb in smrti pri potnikih, tako odraslih kot otrocih.

Dejstvo je, da so otroci bistveno bolj kot odrasli občutljivi na pomanjkanje tekočin in elektrolitov, zato se izsušitev pojavi hitreje, naj bo to pri zdravem, ki premalo pije, ali pa otroka še dodatno ogroža driska in/ali bruhanje. Ne glede na predviden čas potovanja se je dobro ustrezno pripraviti na morebitne zastoje (na cesti, letališčih, železnicah). Splošna priporočila za higieno rok in uživanje varne hrane in pijač, je izjemnega pomena, da čim bolj preprečimo črevesne okužbe. Pri menjavi plenic v »improviziranih« razmerah prav tako ne smemo pozabiti na ustrezno higieno rok; če ne gre drugače, si pomagamo z mokrimi higienskimi robčki in alkoholnimi razkužili za roke. Roke moramo temeljito umiti takoj, ko pridemo do tekoče vode in mila.

Pri izpostavitvi okužbam na potovanju, ki se prenašajo s hrano in vodo, so najmanj ogroženi otroci, ki so dojeni. V tem primeru je seveda pomembno, da ima dovolj tekočine za žejo mamica. Prav tako je pomembna pravilna priprava mlečnih formul, če se znajdemo v izrednih razmerah zaradi dolgih zastojev na cesti. Mlečni pripravki, ki so na voljo v tujini, so lahko drugačni od tistih, ki jih uporabljate doma. Zato je priporočljivo s seboj imeti ustrezno zalogo.

Potek tropskih bolezni je pri otrocih praviloma težji, smrtnost je najvišja v starosti do petih let, po klinični sliki pa neko bolezen pogosto težko prepoznamo, ker se lahko izraža le z bruhanjem, drisko in vročino.

Pred potovanjem je potrebno zagotoviti in opraviti vsa cepljenja proti nalezljivim boleznim v skladu s kronološko starostjo otroka in slovenskim programom cepljenja. Poleg tega je nujno pred potovanji v države, kjer so prisotne nalezljive bolezni, ki jih pri nas ni, opraviti še ostala priporočena cepljenja in upoštevati zaščitne ukrepe pred piki komarjev in boleznimi, ki so s tem povezane.

Cepiva za odrasle potnike, ki jih svetujemo opraviti za zaščito na potovanjih, niso vsa odobrena ali priporočena tudi za otroke. Določena cepljenja pa pri otrocih lahko opravimo šele, ko dopolnijo določeno starost.

Vsekakor je priporočeno, da se z otrokom najprej oglasite pri otrokovem izbranem pediatru, ki bo otroka pregledal, dal osnovne napotke ter preveril rutinska cepljenja po programu, ki jih je otrok že opravil oziroma jih je še priporočeno opraviti pred odhodom na pot. Če ima otrok kronično bolezen, vam bo svetoval o morebitni spremembi režima jemanja zdravil med potovanjem, v primeru, da potrebujete pribor (injekcijske igle za enkratno uporabo) vam lahko napiše spremno pismo, ipd. Napotil bo otroka na pregled k specialistu, če bo to potrebno.

Če ima otrok hudo bolezen (npr. motnje imunskega stanja, stanja, ki zahtevajo pogoste transfuzije, cistično fibrozo itd.), je bolje, da daljše potovanje odložite.

V okviru poglobljene priprave na potovanje v eksotične kraje, pa svetujemo obisk v specialistični ambulanti za potovalno medicino vsaj 5,6 tednov pred potovanjem.

V ambulanti starši opravijo posvet z zdravnikom specialistom, dobijo informacije o splošnih in specifičnih tveganjih na potovanju in vsa potrebna osnovna in specifična navodila. Za otroka se lahko odločijo in opravijo dodatno priporočena in glede na starost otroka možna preventivna cepljenja za zaščito na potovanju ter se dogovorijo za priporočeno zaščito z zdravili (pred malarijo).

Zdravnik specialist staršem svetuje glede:

  • cepljenj,
  • zaščite z antimalariki in repelenti,
  • vsebine potovalne lekarne,
  • zaščite pred soncem, dehidracijo,
  • potovalno slabostjo, višinsko boleznijo
  • in drugo

Prav tako je potrebno urediti ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino, ki omogoči zanesljivo, kakovostno zdravstveno oskrbo na področju potovanja in po potrebi tudi nujen transport domov.

Vsi otroci, ne glede na starost, potrebujejo za potovanje svoje osebne dokumente s fotografijo.

Priporočamo, da otroka spremlja na potovanju njegova  najljubša igrača.