Z znanjem do boljšega zdravja

6.2.1 Uvod

Po ocenah Centra za spremljanje in kontrolo nalezljivih bolezni (CDC) Združenih držav Amerike, približno 2,4 milijona njihovih otrok vsako leto potuje v tujino, število pa narašča. Na splošno se otroci soočajo s podobnimi zdravstvenimi tveganji kot njihovi starši sopotniki, vendar so bolezni ali posledice za otroka lahko resnejše.

Število družin, ki se odloča za potovanja z majhnimi otroci v različne, bolj oddaljene, tudi manj razvite kraje, iz leta v leto narašča.

Citat iz spletnega dnevnika »Enostavni  nasveti za nepozabna potovanja z otroki« nagrajene blogerke, mame in potnice:

»Ne, otrok ničesar ne spremeni. To samo drugi preveč komplicirajo. Se bo že prilagodil.« To je bilo moje prepričanje o potovanjih, spanju, življenju z otrokom nasploh, ko sva izvedela, da pričakujeva. »Tudi z otrokom bova potovala, pač malo drugače, a bo šlo.« Potovanja so najina strast in predstavljajo čudovite izkušnje, zakaj jih torej ne bi delila z osebo, ki nama je v trenutku postala cel svet.

 »Kljub temu priznam, da sem narobe razmišljala. Otrok spremeni vse. Tudi če ne kompliciraš. Svet nikoli več ni isti. Toda prilagajamo se vsi, eden na drugega, a v potovanjih smo našli dovolj prostora, da nam vsem ustrezajo. Sedaj sem trdno prepričana, da ima potovanje z otroki toliko prednosti za celo družino, da je škoda, če bi jih zamudili.«