Z znanjem do boljšega zdravja

6.1.4 Cepljenja in zaščita z antimalariki v nosečnosti

Cepljenje za nosečnico svetujemo glede na tveganje, ki mu je na potovanju lahko izpostavljena. Tako se odločamo lahko za cepljenje z vsemi inaktiviranimi (mrtvimi cepivi) kot je cepljenje proti hepatitisu A in B, meningokonemu meningitisu, otroški paralizi,  proti tifus in japonskemu encefalitisu, čeprav podatkov o varnosti cepiv pri nosečnicah niso razjasnjena popolnoma, ker se iz etičnih razlogov v kontrolirane znanstvene raziskave nosečnic ne vključuje.

Nosečnice ne smemo cepiti z živimi cepivi, kot je cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter proti  noricam. Za zaščito zadostuje zapis o dveh odmerkih cepljenja v otroštvu proti ošpicam, mumpsu in rdečkam po rednem cepilnem programu in zapis o prebolelih noricah v otroštvu. 

Izjema pri cepljenju z živimi cepivi je cepljenje proti rumeni mrzlici, kadar nosečnica potovanja na tvegana področja nikakor ne more odložiti in je tveganje za rumeno mrzlico večje od tveganja cepljenja.  V prvi vrsti pa je najbolje, da ne potuje na področja, kjer je možnost okužbe z rumeno mrzlico.

Kadar potovanja v malarična področja nosečnica ne more odložiti, se mora zaščititi na enak način kot vsi ostali potnik in sicer s splošnimi merami preprečevanja pikov komarjev (obleka, repelent, zaščitne mreže) in hkrati tudi z zdravili antimalariki. Določene vrste antimalarikov se za zaščito nosečnici smejo predpisati.