Z znanjem do boljšega zdravja

6.1.1 Splošni nasveti

Idealen čas za potovanje nosečnice je v drugem tromesečju nosečnosti, to je med 14. in 28. tednom. Takrat ni več jutranjih slabosti, nevarnosti za spontani splav, maternica še ni tako velika, da bi ovirala gibanje, v tem obdobju so redki prezgodnji porodi, preeklampsija in krvavitve.

Za vsako nosečnico se priporoča, da oceni tveganje za potovanje njen izbrani ginekolog na podlagi anamneze, gestacijske starosti in ginekološkega pregleda in ji na podlagi tega svetuje glede izbrane destinacije potovanja. Nosečnicam pa na splošno odsvetujemo potovanja na malarična področja, področja z rumeno mrzlico in z izbruhi zike, prav tako pa tudi v nerazvite države s slabo zdravstveno oskrbo.

Običajne nosečniške težave (otekanje nog, zaprtje, rjav izcedek, rahli krči v trebuhu ali nogah) se lahko na potovanju stopnjujejo. Zaradi večje možnosti dehidracije in okužb sečil v nosečnosti je smiselno poskrbeti za vnos zadostnih količin tekočin (2 do 3 litre dnevno). Izogibati se je potrebno neposredni izpostavljenosti soncu.

Telesna aktivnost naj bo zmerna, izogibati se je potrebno kontaktnih športov in aktivnosti, kjer je večja verjetnost padcev (jadranje, kolesarjenje, smučanje). Odsvetuje se pohodništvo na višino nad 3600 m zaradi hipoksije in odmaknjenosti do zdravstvene službe.

Plavanje je priporočeno, vendar zaradi večje možnosti krčev v nogah, v spremstvu še ene osebe. Po končanem kopanju se svetuje stuširanje in menjava mokrih kopalk s suhimi. Kopanje v vročih bazenih in namakanje v jacuzzijih se odsvetuje zaradi večje možnosti vaginalnih okužb. Škodljivi vplivi klorirane vode še niso bili dokazani. Potapljanje se odsvetuje zaradi nevarnosti dekompresijske bolezni pri plodu.