Z znanjem do boljšega zdravja

5.9.2.7 Cepljenje in zaščita z zdravili

Ob obisku večjega števila udeležencev in obiskovalcev prireditve se poveča možnost vnosa in širjenja nekaterih nalezljivih bolezni. Vsem potnikom, ki se bodo udeležili množičnih prireditev, svetujemo, da preverijo, ali so v preteklosti opravili vsa obvezna cepljenja. Še posebej je pomembno, da preverijo svojo zaščito pred ošpicami. Za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva proti ošpicam.

Poleg tega pred potovanjem priporočamo, da preverite svoj cepilni status glede tetanusa. V kolikor ste bili proti tetanusu nazadnje cepljeni pred 10 leti ali več, vam svetujemo, da pred potovanjem prejmete poživitveni odmerek cepiva.

Glede na značilnosti množične prireditve, države v kateri bo prireditev potekala in vaše aktivnosti je priporočeno razmisliti tudi o cepljenjih proti hepatitisu A in B ter trebušnemu tifusu. Hepatitis A je virusno obolenje jeter, ki se prenaša s hrano, vodo ali preko okuženih rok. Zabeleženih pa je bilo tudi nekaj izbruhov hepatitisa A med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (analno oralni stiki z okuženo osebo). Trebušni tifus je črevesna bakterijska okužba, ki se prenaša predvsem z okuženo hrano. Hepatitis B je virusno obolenje jeter, ki se prenaša s spolnimi odnosi z okuženo osebo in ob stiku z okuženo krvjo (souporaba okuženih igel, tetovaža, prebadanje telesa, akupunktura, souporaba britvic, zobnih krtačk, škarij).

Za obiskovalce množičnih prireditev, ki potujejo na področja z rumeno mrzlico, priporočamo cepljenje proti rumeni mrzlici. Nekatere države zahtevajo potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici ob vstopu v državo. Rumena mrzlica je virusna nalezljiva bolezen tropskega sveta, ki jo prenašajo komarji in se pojavlja v nekaterih predelih Afrike in Južne Amerike.

Za romarje v Meko v času Hajja je obvezno cepljenje proti meningokoknim okužbam. Cepljenje proti meningokoknim okužbam je priporočljivo tudi za osebe, ki bodo izpostavljene tesnemu stiku z množico ljudi.

V koliko boste prireditev obiskali v času sezone gripe, priporočamo tudi cepljenje proti gripi.

Zaščita pred malarijo z jemanjem protimalaričnih zdravil se priporoča če potujete na malarična območja. Malarija je nalezljiva bolezen tropskega in subtropskega pasu, ki jo prenašajo komarji in se pojavlja skoraj v vseh državah podsaharske Afrike, v nekaterih deželah srednje in južne Amerike, v državah Bližnjega vzhoda, osrednje, južne in JV Azije ter na nekaterih tihomorskih otokih. Za določitev najprimernejših protimalaričnih zdravil je potreben posvet pri zdravniku v ambulanti za potovalno medicino NIJZ.