Z znanjem do boljšega zdravja

5.8.1.5 Zdravila

S seboj je potrebno vzeti potovalno lekarno, vsebina katere naj bo prilagojena lastnim potrebam glede na zdravstveno stanje, trajanje potovanja in destinacijo.

Zdravila, ki se običajno predpisujejo v Sloveniji, morda niso zakonita ali na voljo v specifični državi. Pred odhodom morajo zato študenti preveriti legalnost zdravil na recept, predvsem pri jemanju narkotičnih ali psihotropnih zdravil. Prav tako naj se pozanimajo pri zdravniku, ki zdravila predpisuje, ali je potrebno terapijo pred odhodom spremeniti. V tem primeru morajo imeti na voljo dovolj časa za prilagoditev na nova zdravila preden odpotujejo. Odsvetovano je prekinjanje jemanja terapije med potovanjem, razen če so takšna navodila zdravnika.

V primeru, da predvideni čas študija presega 90 dni, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, ali lahko predpiše potrebna zdravila za celotno trajanje potovanja, študent pa naj vso terapijo že pred odhodom prevzame v lekarni, v kolikor je to mogoče. V nasprotnem primeru je potrebno imeti s seboj recept s predpisano učinkovino in ne s tovarniškim imenom zdravila, saj lahko tega v državi nimajo. Tudi pošiljanje zdravil morda ni izvedljiva možnost, saj zakoni nekaterih držav to prepovedujejo. V primeru, da se pojavi potreba po izdaji recepta v tujini za predhodno diagnosticirano bolezen, je pred tem potreben pregled s strani tamkajšnjega zdravnika. To lahko povzroči dodatne stroške, ki jih je potrebno uskladiti z zavarovalnico, saj se takšni pregledi uvrščajo med preventivne in lahko niso zajeti v pogodbi.

V primeru, da je potrebno zdravila prijaviti na carini ali pri uporabi zdravil, ki se jih injicira, je potrebno pri izbranem zdravniku pridobiti potrdilo, kjer je zapisana diagnoza, terapija in priporočen odmerek. 

Zdravila je potrebno s seboj vzeti v originalni embalaži, zagotoviti ustrezne pogoje za njihovo shranjevanje ter jih imeti med potovanjem v ročni prtljagi.