Z znanjem do boljšega zdravja

5.4.5.4 Število dnevnih potopov

Za povsem zdravega potapljača velja, da ne sme preseči treh potapljanj na dan. Tisti, ki že imajo zdravstvene težave, pa se morajo omejiti na dve ali celo na le eno potapljanje na dan. Pri zaporednih potopih moramo vmesnemu počitku nameniti vsaj dve uri in vsako naslednje potapljanje mora biti manj globoko od prejšnjega.

Uporaba potapljaškega računalnika zagotavlja več varnosti, vendar je treba vedno upoštevati omejitve, saj računalniški algoritem za vodenje potapljanja ne pozna potapljačevega znanja, veščin, fizične pripravljenosti, škodljivih razvad, osebnostnih značilnosti, znanih in prikritih zdravstvenih težav. Naprava upošteva le merljive parametre kot je čas potapljanja, globina pri potopu, temperatura vode, boljši računalniki pa tudi sestavo mešanice za dihanje in njeno porabo pri dihanju pod vodo.

Zato je vsak potop potrebno skrbno načrtovati s pomočjo tablic, kar se vsak potapljač nauči na tečaju. Upoštevati je treba svoje zmogljivosti, ter globino in čas potopa. V kolikor se zanašamo samo na potapljaški računalnik, dodatno tvegamo.