Z znanjem do boljšega zdravja

5.4.2 Oprema

Poleg znanja je za zdravje in varnost pri potapljanju ključnega pomena tudi oprema. Potnik potapljač naj s seboj vzame le osnovno osebno potapljaško opremo: masko (osebno prilagojeno), dihalko in potapljaški računalnik, morda še regulator ter svojo prilagojeno potapljaško obleko, če jo ima. Vse drugo si lahko izposodi v potapljaškem centru na destinaciji. Ob nakupu osebno prilagojene maske je najbolje takoj kupiti še eno popolnoma enako ter jo imeti pod vodo vedno s seboj za rezervo. Če se med potapljanjem npr. pretrga pašček in maska pade v globino, ne bomo več jasno in ostro videli številk na potapljaških inštrumentih (računalnik, ura, globinomer, kompas), kar je izredno nevarno in tvegano za nastanek dekompresijske bolezni.

Lastni računalnik ima prednost, ker ga znamo dobro uporabljati, v njem so shranjeni naši osebni profili potapljanj, kar pomaga in je pomembno za varno vrnitev iz globine in za načrtovanje varnega leta z letalom. Izposojeni računalnik lahko služi le na dan izposoje in ne hrani podatkov o potopih iz predhodnih dni.

Lastni regulator je smiselno uporabljati, ker smo navajeni na njegovo delovanje v globini, je običajno kvalitetnejši z osebno prilagojeno obliko ustnika. Podobno velja tudi za dihalko.

Potapljaški center, ki izposoja potapljaške obleke, mora skrbeti za njihovo higieno. Če niste prepričani o higieni opreme, je bolje da si jo ne izposodite in v takem potapljaškem centru je lahko zelo vprašljiva tudi njihova skrb za varnost potapljanj.