Z znanjem do boljšega zdravja

5.2.4.6 Nalezljive bolezni, ki se prenašajo s piki insektov

Nalezljive bolezni, ki jih prenašajo insekti, pohodnike ogrožajo predvsem v nižinah. Komarji, ki lahko prenašajo različne bolezni (malarija, rumena mrzlica, denga, zika…), se pojavljajo na nadmorskih višinah do približno 2500 m, višje so redki. Več o omenjenih boleznih si lahko preberete na spodnjih povezavah (povezava na bolezni malarija, rumena mrzlica, denga, zika, čikungunija).

Klopi, ki prenašajo bolezni kot sta Lymska borelioza (predvsem v Evropi, Severni Ameriki in nekaterih azijskih državah) in klopni meningoencefalitis (v Evropi in Aziji) se pojavljajo na nadmorskih višinah do 1600 m, največ jih je do 600 m nadmorske višine. Več o klopnem meningoencefalitisu in lymski boreliozi si lahko preberete na spodnjih povezavah (povezava na bolezni KME in Lyme B.).

Zaradi podnebnih sprememb se v zadnjih letih opaža trend širjenja insektov na širša geografska območja in na višje nadmorske višine.

Preprečevanje: Uporaba primerne obutve in oblačil. Čim manj kože naj bo izpostavljene. Uporaba repelentov za zaščito pred piki insektov, ki vsebujejo vsaj 20 % pikaridina ali 30 – 50 % DEET-a. Takoj po vrnitvi iz narave se pregledamo, preoblečemo in stuširamo. Prisesane klope čim prej odstranimo s pinceto. V primeru trekinga na endemičnih območjih za malarijo ali rumeno mrzlico se priporoča uporaba antimalarikov oz. cepljenje proti rumeni mrzlici. O zaščiti pred malarijo ali rumeno mrzlico se pozanimajte v eni izmed potniških ambulant na Območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (povezava na ambulante).