Z znanjem do boljšega zdravja

5.2.4.5 Ugrizi in druge poškodbe s strani živali

Na trekingih obstaja možnost napada oz. ugriza sesalcev. Večje živali lahko povzročijo tudi življenjsko nevarne poškodbe. Ugrizi ali piki strupenih živali, kot so kače, škorpijoni, pajki, ose in čebele, so lahko nevarni neposredno zaradi strupa ali pa lahko povzročijo anafilaktično reakcijo.

Preprečevanje: Živalim se ne približujemo, se jih ne dotikamo in jih ne hranimo. V primeru ugriza rano takoj po poškodbi primerno očistimo in poiščemo ustrezno zdravstveno službo za zaščito pred steklino s cepljenjem (povezava na poglavje Ugrizi in piki živali). V primeru večdnevnih trekingov po odročnih predelih se priporoča tudi preventivno cepljenje proti steklini, ki ga lahko opravite v ambulantah Območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (povezava na ambulante). Več o steklini si lahko preberete na naslednji povezavi (povezava na bolezen steklina). Pred odhodom na pot na potniki preverijo, ali so ustrezno zaščiteni s cepljenji, vključno s cepljenjem proti tetanusu in cepljenja po potrebi obnovijo.

Pred piki in ugrizi strupenih živali se lahko zaščitimo s primerno obleko in obutvijo. V primeru ugriza ali pika prizadeti del telesa imobiliziramo in hladimo (povezava na poglavje Ugrizi in piki živali).

V primeru pikov ali ugrizov manjših kožekrilcev (čebele, ose, sršeni) običajno pomaga zdravilo za lajšanje bolečin in po potrebi antihistaminik.