Z znanjem do boljšega zdravja

5.2.4.2 Podhladitev, ozebline, toplotni udar, sončne opekline, udar strele, plazovi in drugi vremenski pojavi, ki lahko ogrožajo pohodnika

Neustrezno ocenjene vremenske ali podnebne razmere, neprimerna oprema ali hitre spremembe vremena v divjini ali na visokih nadmorskih višinah lahko hitro pripeljejo do ekstremnih pogojev v smislu zunanjih temperatur, vetrov ali padavin. Na izpostavljenih predelih je mogoč tudi udar strele.

Preprečevanje: Udeleženci trekingov naj poskrbijo za ustrezno opremo in zadostno količino hrane in pijače. Vnos tekočine mora biti zadosten, da ne pride do dehidracije. V primeru znojenja je potrebno nadomeščati tudi vnos soli, kar dosežemo z uporabo športnih napitkov ali slanih prigrizkov. Priporoča se uporaba sončnih krem z visokim zaščitnim UV faktorjem. V primeru nenadnega poslabšanja vremena se ne zadržujemo na odprtem terenu, ampak čim prej poiščemo zatočišče. Ozebline preprečujemo s primerno obleko in obutvijo, ki morata biti suhi. Zasilna odeja lahko pomaga preprečiti podhladitev v primeru nenadnega poslabšanja vremenskih razmer, nepričakovanega prenočevanja v divjini ali poškodb.