Z znanjem do boljšega zdravja

5.2.2 Oprema za treking

Nesrečam ali poškodbam na trekingih pogosto botruje neprimerna ali nezadostna oprema, ki jo udeleženec vzame s seboj. Potrebna oprema je v največji meri odvisna od vrste in dolžine trekinga.

Za enodnevne trekinge se priporoča vsaj zadostna količina pitne vode in hrane, zemljevid, nepremočljiva obleka in primerna obutev.

Zelo priporočljivo je, da pohodniki s seboj vzamejo mobilni telefon oz. drugo komunikacijsko napravo, kar pride prav predvsem v primeru poškodb ali drugih nepredvidenih dogodkov. Zavedati pa se je potrebno, da odročni predeli najverjetneje niso pokriti z mobilnim signalom. Pred odhodom je koristno s potovalnim načrtom in predvidenim časom vrnitve seznaniti svojce, prijatelje ali druge bližnje osebe.

Glede na vrsto in trajanje se dodatno priporočajo še kompas, navigacijska naprava, pohodne palice, sončna očala, krema za zaščito pred sončnimi opeklinami z visokim UV faktorjem, žepna svetilka, set za prvo pomoč, vžigalnik in nož. 

Odvisno od vremenskih pogojev, podnebja in nadmorske višine se priporočajo še kapa, rokavice, repelent za zaščito pred piki insektov in zasilna odeja, v primeru prenočevanja v divjini pa tudi spalna vreča in po potrebi viseča mreža za zaščito pred piki insektov.

V primeru trekinga na visokih nadmorskih višinah ali v gorah, se priporoča uporaba čelade, plezalnih vrvi, v primeru proženja plazov pridejo prav lavinske žolne in plazovne zračne blazine oz. ABS nahrbtniki, lavinske sonde in lopate za sneg.

Zavedati se je potrebno tudi dejstva, da vsaka dodatna oprema pomeni dodatno težo, ki jo bo udeleženec trekinga moral nositi, kar zanj pomeni večji fizični napor.