Z znanjem do boljšega zdravja

3.3.1 Tveganja za potnike

Tveganje za respiratorno okužbo obstaja ne glede na destinacijo potovanja, možnost prenosa je višja na območjih z velikim številom ljudi (mednarodna letališča, letalo, hoteli, križarke, lokali…). Pogostost pojava infekcije in resnost bolezni sta večji pri ljudeh z že obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma, zavrtje imunskega sistema in asplenija.

Tako kot doma je tudi v tujini možna okužba z gripo. Sezona pojavljanja gripe je na severni polobli v zimskih mesecih, na južni polobli v času našega poletja, ob ekvatorju pa skozi celo leto; ob stiku z obolelo osebo je prenos možen kadarkoli in kjerkoli.

Simptomi dihalnih poti se lahko pojavijo tudi v odsotnosti okužbe, na primer zaradi suhega zraka na letalu ali izpostavljenosti alergenom in onesnaženemu zraku. Kakovost zraka je namreč na mnogih destinacijah neustrezna, izpostavljenost škodljivim snovem pa je povezana z mnogimi zdravstvenimi tveganji, med njimi z vnetjem dihalnega trakta, poslabšanjem astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni ter pojavom bronhitisa in pljučnice.

Ob pojavu oteženega dihanja, kašlja, vročine in plevritičnih bolečin v prsnem košu je potrebno pri potnikih pomisliti na možnost pljučne embolije, še posebej v primerih, ko se simptomi pojavijo po daljšem potovanju z letalom ali avtom.

Tveganje za tuberkulozo je med potniki večinoma nizko.