Z znanjem do boljšega zdravja

2.6.3 Zaščita pred boleznimi, prenosljivimi s spolnim kontaktom oziroma s krvjo

Spolno prenosljive okužbe je možno preprečiti. Najboljše  zagotovilo za zaščito pred prenosom spolnih bolezni je, da se med potovanjem izogibamo naključnim spolnim kontaktom. Če to ne gre, pa se svetuje striktna in pravilna uporaba kondomov, ki naj bodo v naši potovalni lekarni. 

Nekatere spolno prenosljive bolezni lahko visoko učinkovito preprečimo s cepljenjem. Zato potnikom svetujemo cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B oziroma tudi celjenje proti HPV.

Ob vsakem spolnem kontaktu se je potrebno zavedati, da je partner lahko kužen, čeprav nima znakov bolezni. Sočasna uporaba alkohola ali tudi drugih drog povečuje tveganje za opustitev kondoma med spolnim kontaktom oziroma spolni kontakt z osebo, s katero običajno spolnega kontakta ne bi imeli.

Nadalje se odsvetuje souporaba igel in posegi na kožo z neustreznimi instrumenti (tetoviranje, pearcing, akupunktura). Če se za v tujini odločite za tak poseg se morate prepričati, da so instrumenti sterilni. Enako velja za vse zdravstvene in zobozdravstvene posege (4).


Viri:

1 Batalla-Duran E,Oakeshott P, Hay P. Sun, sea and sex? Sexual behavior of people on holiday in Tenerife. Fam Pract 2003;20:493-4.

2 Miller, D. T., & McFarland, C. (1987). Pluralistic ignorance: When similarity is interpreted as dissimilarity. Journal of Personality and Social Psychology, 53(2), 298-305. http://dx.doi.org/10.1037/0022-3514.53.2.298       

3 Vivancos R, Abubakar I, Hunter PR. Foreign travel, casual sex, and sexually transmitted infections: systematic review and meta-analysis. International Journal of Infectious Diseases. 2010;14(10):e842–51.

4 https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/std