Z znanjem do boljšega zdravja

2.2.5 Težave in poškodbe, povezane s hladno klimo

Za težave, ki jih lahko povzroči mraz, ni potrebno arktično ali visokogorsko okolje. Že vlaga, dež in veter lahko povzročijo hipotermijo tudi pri temperaturah okoli 10 ° C. V zmerni klimi lahko popotnik, izpostavljen hladni vodi, hitro postane hipotermičen. Vendar pa so poročani primeri hude hipotermije pri mednarodnih potnikih redki. Mnoge višinske destinacije za trekinge niso več območja divjine, vasi pa ponujajo umik pred ekstremnimi vremenskimi razmerami. »Ekstremno hladno" pomeni, da hladne temperature padejo precej pod normalno za regijo. Ko so temperature precej nižje od običajnih, lahko vaše telo hitreje izgublja toploto. Izguba toplote lahko povzroči resne zdravstvene težave kot sta hipotermija in ozebline.

Hude poškodbe se pojavljajo pogosteje po nesrečah, kot so plazovi ali nepričakovane nočitve na prostem, kot pa med običajnimi zunanjimi rekreativnimi dejavnostmi. Potniki, ki se ukvarjajo z rekreativnimi ali profesionalnimi dejavnostmi v hladni vodi, se prav tako lahko soočijo s potopno hipotermijo, ki onemogoči plavanje v manj kot 15 minutah.

Sodobna oblačila in oprema so za pustolovske popotnike zmanjšala tveganje za omrzline in ozebline, vendar se ob nesrečah, ki so posledica slabega načrtovanja in v hudih nepričakovanih vremenskih razmerah, še vedno dogajajo.