Z znanjem do boljšega zdravja

2.2.1 Nastanek težav povezanih z vročo in vlažno klimo

Mnoge najbolj priljubljene turistične destinacije so tropska ali puščavska območja.  Letovanja in potovanja, ki so omejena na plažo, bazen ali kratke sprehode, ne povzročajo večjih tveganj zaradi vročine, vendarle so tudi za te vrste izpostavljenosti lahko v večji nevarnosti starejši, majhni otroci in osebe s kroničnimi boleznimi. Tudi mladi in zdravi ljudje imajo lahko težave, če se vključujejo v naporne fizične aktivnosti kot so dolgotrajni pohodi, kolesarjenje ali delo na vročini, še posebej, če prihajajo iz hladnih ali zmernih podnebij in nimajo ustrezne fizične kondicije ter niso aklimatizirani na vroče in vlažne klimatske razmere. Pregrevanje lahko povzroči izčrpanost zaradi vročine ali tudi toplotni udar.

Toleranca na toploto je v veliki meri odvisna od fizioloških dejavnikov, za razliko od hladnih okolij, kjer je pomembnejše prilagojeno vedenje. Najpomembnejši način odvajanja toplote je s fiziološkima procesoma sevanja med mirovanjem in izhlapevanja znoja med vadbo, pri čemer oba procesa praktično nista učinkovita pri temperaturah zraka nad 35 ° C in visoki vlažnosti.

Najpomembnejši organi, ki sodelujejo pri regulaciji temperature, so koža, kjer poteka izmenjevanje znojenja in toplote, ter srčno-žilni sistem, ki mora povečati pretok krvi za preusmerjanje toplote iz jedra na površino, hkrati pa zadostiti presnovnim potrebam vadbe. Za odziv na toplotni stres pri vseh starostih sta najpomembnejša kardiovaskularno stanje in telesna kondicija. Mnoge kronične bolezni znižujejo toleranco za ogrevanje in povečujejo nagnjenost k težavam zaradi toplote, vključno s kardiovaskularnimi boleznimi, obsežnimi kožnimi boleznimi ali brazgotinami, ki omejujejo znojenje, sladkorno boleznijo in ledvičnimi boleznimi.

Poleg okoljskih pogojev in intenzivnosti vadbe je dehidracija najpomembnejši predispozicijski dejavnik pri težavah zaradi toplote. Dehidracija tudi zmanjša vadbeno zmogljivost, skrajša čas do izčrpanosti in poveča notranjo toplotno obremenitev. Temperatura in srčni utrip se povečata v sorazmerju s stopnjo dehidracije. Znoj je hipotonična tekočina, ki vsebuje natrij in klorid. Količina izločanja znoja lahko doseže 1 l ali celo več na uro, kar povzroči znatno izgubo tekočine in natrija.