Sporočila za javnost

20.-27. november: Evropski teden testiranja na okužbo s HIV in hepatitisa B/C

20. 11. 2015
Evropski teden testiranja na HIV, ki poteka zadnji teden v novembru že od leta 2013, se z letom 2015 spreminja v Evropski teden testiranja na HIV in virusa hepatitisa B/C. Letošnja kampanja bo potekala od 20. do 27. novembra 2015

Namen tedna testiranja je spodbuditi deležnike, ki lahko prispevajo k  boljši dostopnosti do testiranja in s tem k zgodnejšemu odkrivanju okužbe s HIV in virusnoma hepatitisa B in C, da se vključijo v prizadevanja za širjenje  zavedanja o pomenu testiranja za skupine, ki imajo največjo možnost izpostavljenosti. 

Povežite se z območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje in skupaj načrtujte aktivnosti. 

Kampanjo podpirajo Ministrstvo za zdravje, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje z območnimi enotami, Komisija za AIDS pri ministrstvu za zdravje in nevladne organizacije LEGEBITRA, ŠKUC, DIH ter Društvo študentov medicine Slovenije.

30-50% od 2,2 milijonov ljudi, ki v Evropi živijo s HIV, ne pozna svojega statusa, 50% HIV pozitivnih diagnoz pa je poznih.  Ocenjuje se, da v Evropi živi tudi cca 13,3 milijonov ljudi s hepatitisom B, od tega jih bo med 15-40% razvilo cirozo, odpoved jeter ali karcinom jeter. Od 15 milijonov ljudi, ki  živijo s hepatitisom C, pa se jih zdravi le 3,5%.

Ker se okužbe s HIV in z virusoma hepatitisa B in C prenašajo na podobne načine in ker so skupine z večjim tveganjem za okužbo podobne, je sočasno spodbujanje testiranja na HIV in virusa hepatitisa B in C zelo smiselno.


Dodatne povezave in gradiva:

  • Vabilo zdravnikom specialistom družinske medicine k aktivnemu odkrivanju okužbe s HIV in hepatitisov najdete na naslednji povezavi.