Z znanjem do boljšega zdravja

2.1 Preprečevanje nalezljivih bolezni, ki se prenašajo s hrano in vodo

Priporočila vključujejo napotke o splošnih higienskih ukrepih ter skrbni izbiri hrane in pijač. Zelo enostaven higienski ukrep, žal velikokrat spregledan ali pozabljen, je čim pogostejše umivanje rok, kjer koli imamo na voljo toplo vodo in milo. Roke moramo vedno umiti pred vsako jedjo in ko zapuščamo sanitarne prostore. Če je mogoče jih obrišemo v papirnate brisače. Kjer ni na voljo čiste vode, svetujemo uporabo mokrih higienskih oz. alkoholnih robčkov. Dodatno lahko uporabimo razkužilo za roke, ki ga vedno nanašamo na čiste roke.

Pri izboru hrane moramo biti pozorni, da je dobro pečena, kuhana ali ocvrta in pravkar pripravljena. Varno je tudi uživanje suhe hrane (krekerji, kruh). Sadje in zelenjavo uživamo termično obdelano ali tisto, ki jo lahko sami olupimo, razbijemo ali razrežemo s čistim nožem in čistimi rokami. Izogibamo se uživanju »mlačne hrane«, neprekuhanega mleka, mlečnih izdelkov in slaščic, sladoledov ter raznih omak, prelivov, narezkov, ki stojijo na sobni temperaturi. Prav tako ne priporočamo uživanja surovih rib in morskih sadežev (školjk). Upoštevamo pravilo: »Skuhaj, speci, olupi ali ne jej«.

Pijemo ustekleničeno vodo in pijače (originalno zaprte) ter jim ne dodajamo ledu, varni so tudi prekuhani/prevreti vroči napitki. V komunalno neurejenih okoljih si tudi zobe umivamo z ustekleničeno ali prekuhano vodo. V kolikor ni možnosti za ustekleničeno vodo, jo pred uživanjem dobro prekuhamo ali kemično dezinficiramo in dodatno še filtriramo, zaradi možnosti prisotnosti spor mikroorganizmov, odpornih na prekuhavanje in kemična dezinfekcijska sredstva.