Z znanjem do boljšega zdravja

Svetovanje in zaščita s cepljenjem in zdravili za potnike

Potniku prilagojeno svetovanje v ambulantah za potovalno medicino NIJZ izhaja iz ocene tveganja za zdravje na potovanju. Ocena tveganja pa temelji na podatkih o tveganjih na destinaciji potovanja, od predhodno že opravljenih cepljenjih potnika, od njegovega zdravstvenega stanja ter od podatkov o načinu, trajanju in aktivnostih na potovanju. Glede na starost potnika, njegovo trenutno zdravstveno stanje, morebitne kronične bolezni, alergije in druga stanja, predhodno opravljena cepljenja ter že pridobljene izkušnje s potovanj, se dogovorimo za ustrezno zaščito z zdravili (proti malariji), opravimo dogovorjena cepljenja (proti hepatitisu A, hepatitisu B oz. proti hepatitisu A+B, rumeni mrzlici, tifusu, meningokoknemu meningitisu, …).

Priporočeno zaščito s cepljenji in zaščito z zdravili za posamezno izbrano destinacijo/državo si lahko ogledate v tabeli dokumenta Priporočena cepljenja in zaščita z antimalariki po državah in tudi na spletnih straneh Fitfortravel na naslednji povezavi in WHO na naslednji povezavi.

Nekatera cepljenja se lahko opravijo pri izbranem osebnem zdravniku, sicer pa vsa cepljenja, ki so obvezna ali priporočena za določene predele sveta, lahko opravijo potniki v za to specializiranih ambulantah za potnike Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kontaktni podatki ambulant, ki so v vseh slovenskih regijah so navedeni na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi.

Odločitvi glede cepljenj je potrebno nameniti posebno pozornost in zato skrbno načrtovati pravočasen obisk ambulante za potnike, vsaj en mesec pred odhodom, še bolje 6- 8 tednov prej. Predvsem pa mora potnik ozaveščeno, odgovorno in pravočasno prevzeti skrb za lastno zdravje.