Z znanjem do boljšega zdravja

Priporočila glede redne rutinske zaščite s cepljenjem

Pred planiranjem potovanja je pomembno, da potnik preveri svoj cepilni status, to so opravljena cepljenja v predšolski in šolski dobi. Podatke dobijo v cepilnih kartončkih/knjižicah ali zdravstveni kartoteki. Zaradi vse večjega pojavljanja ošpic v razvitem in manj razvitem svetu je zaščita pred ošpicami še posebej pomembna. Vsi, ki imajo zabeležena dva datuma cepljenja proti ošpicam ali zabeleženo prebolelo bolezen oziroma  vsi rojeni pred letom 1960, so pred boleznijo ustrezno zaščiteni.

Priporočila glede cepljenja za potnike so, da se zaščitijo proti virusu hepatitisa A in obnovijo zaščito proti tetanusu, v kolikor je od zadnjega cepljenja proti tetanusu minilo več kot 10 let. Poživitveno cepljenje proti tetanusu je krito s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja in se ga opravi pri izbranemu osebnemu zdravniku. Za doživljenjsko zaščito proti hepatitisu A je potrebno prejeti 2 odmerka cepiva. Za nekatere destinacije pa so priporočena še druga cepljenja, npr. proti  tifusu, meningokoknem meningitisu, steklini, otroški paralizi.

Obvezno cepljenje, ki ga  države lahko zahtevajo, je cepljenje proti rumeni mrzlici, ker je rumena mrzlica potencialno smrtna virusna vročica s krvavitvami v notranje organe, prenašajo pa jo komarji.  Cepljenje je enkratno, zaščita se pojavi okoli 10 dni po cepljenju in je doživljenjska. V ambulanti za cepljenje in potovalno medicino ob cepljenju  izdamo mednarodni certifikat, ki začne veljati 10 dni po cepljenju in velja doživljenjsko. Države, ki zahtevajo za vstop v lastno državo mednarodni certifikat, lahko najdete v tabeli objavljeni na spletni strani NIJZ in tudi na straneh Fitfortravel na naslednji povezavi in na spletni strani WHO na naslednji povezavi.