Projekti

Skinmama - kampanja za mlade proti kožnemu raku

21. 06. 2016
V okviru projekta CANCON - European Guide on Quality Improvement in Comprehensive Cancer Control (www.cancercontrol.eu) smo pričeli s kampanjo proti kožnemu raku Skinmama. Kožni rak je namreč najpogostejša oblika raka na svetu.

Njen namen je spodbujanje zgodnjega odkrivanja in diagnoze kožnega raka s pomočjo senzibilizacije mladih za primarno preventivo in samopregled kože. S kampanjo želimo mladim ponuditi podporo pri oceni lastnega tveganja, dostop do zanesljivih informacij o tveganemu vedenju glede kožnega raka in posredovanje navodil za samopregled kože. Mladi se lahko s pomočjo spletne strani, (nagradne) igre in testa seznanijo o dejavnikih tveganja in preverijo lastno vedenje, znanje in stališča.

Zaradi idealiziranja zagorele polti in na drugi strani slabega poznavanja vplivov delovanja UV sevanja in možnih škodljivih posledic na zdravje, ocenjujemo, da je potrebno med mladimi dvigniti ozaveščenost, saj so slabo seznanjeni z možnimi škodljivimi učinki UV žarkov. Na NIJZ želimo, da bi skrb za dosledno in pravilno zaščito kože pred UV sončnim sevanjem postala sestavni del zdravega življenjskega sloga vsakega mladostnika!

Zato obišči spletno stran in nas spremljaj na Facebook strani, kjer bomo ozaveščali o škodljivih učinkih UV žarkov in sodelujočim podelili nekaj praktičnih nagrad.

Stran je v angleškem jeziku, ker je kampanja Skinmama namenjena mladim znotraj celotne EU.


Katero znamenje na koži je zdravo in katero potencialno ogroženo? Preveri svoje znanje s pomočjo spletne igre.

Reši test in preveri dejavnike tveganja za svoj tip kože. 


Samopregledovanje kože

Je namenjeno zgodnjemu odkrivanju melanoma. Traja le 5-10 minut. Opravite ga v dobro osvetljeni sobi ali kopalnici pred velikim ogledalom. Potrebovali boste tudi manjše, ročno ogledalo za predele kože, ki so težko vidni. Pregledati morate celo kožo, vsaj enkrat na tri mesece.

Najprej preglejte sprednjo in zadnjo stran vašega telesa. Dvignite roke is si oglejte desno in levo stran trupa. Ženske poglejte tudi pod prsi.

Upognite komolce in natančno preglejte roke in pazduhe. Preverite tudi dlani in predele med prsti. Ne pozabite na nohte.

Oglejte si zadnjo stran vaših nog, podplate in predele med prsti stopal.

Preglejte obraz, vrat in lasišče. Ročno ogledalo in glavnik vam bosta v pomoč.

Na koncu preglejte še zadnjico, dimlje in spolovilo.

Če boste redno pregledovali vašo kožo, se boste sčasoma naučili, kakšna znamenja imate. Pozorni bodite na spreminjanje obstoječih znamenj in na pojav novih znamenj.