Z znanjem do boljšega zdravja

Rumena mrzlica v Angoli

03. 05. 2016
V Angoli so izbruh rumene mrzlice zaznali decembra 2015. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je zbolelo najmanj 2.000 ljudi, več kot 15 % obolelih je umrlo.

Večina obolelih je iz glavnega mesta Luande in okolice, primeri se pojavljajo še v dveh provincah Angole. Nekaj bolnikov, ki so se okužili v Angoli in oboleli po vrnitvi domov, so zaznali tudi v drugih afriških državah in na Kitajskem.

Rumeno mrzlico povzroča virus, ki se širi preko pika okuženega komarja. Rumena mrzlica je ena najtežjih nalezljivih bolezni, ki se pojavi približno 10–14 po okužbi. Poteka z vročino, slabim počutjem, prizadetostjo notranjih organov. Zaradi odpovedi jeter postane bolnikova koža in beločnice rumeno obarvane, po koži in sluznicah so vidne manj in bolj obsežne podplutbe, ki so posledica krvavitev zaradi motenj v strjevanju krvi.

Protivirusnih zdravil za zdravljenje rumene mrzlice ni. Z nadomeščanjem tekočin in obvladovanjem zapletov v poteku rumene mrzlice se poskuša olajšati bolnikove težave.

Že vrsto let je na voljo varno in učinkovito cepivo proti rumeni mrzlici. Za doživljenjsko zaščito zadostuje en odmerek cepiva proti rumeni mrzlici.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje vsem potnikov, ki potujejo v Angolo, da se  NAJMANJ 10 DNI PRED POTOVANJEM cepijo proti rumeni mrzlici. Cepljenje se lahko opravi v ambulanti za potnike na območnih enotah NIJZ, kontaktni podatki ambulant so dostopni na naslednji povezavi http://www.nijz.si/sl/ambulante.

Cepivo proti rumeni mrzlici ni primerno za otroke, mlajše od 9 mesecev, nosečnice, bolnike z resno motnjo imunosti (to je bolnike, ki se zdravijo s kemoterapijo, prejemajo določena biološka zdravila, prejemajo visoke odmerke kortikosteriodov ali pa imajo raka, revmatološke bolezni ali druge prirojene ali pridobljene motnje imunosti). Previdnost je potrebna pri osebah, ki so alergične na jajčne beljakovine.

Osebam, ki se proti rumeni mrzlici ne morejo cepiti, ODSVETUJEMO potovanje v Angolo. Za osebe, ki so bile cepljene proti rumeni mrzlici vsaj 10 dni pred potovanjem v Angolo, pa glede potovanj ni omejitev.

Poleg cepljenja  potnikom svetujemo zaščito pred piki komarjev, saj komarji poleg rumene mrzlice prenašajo druge povzročitelje nalezljivih bolezni.  Ščitimo se tako, da uporabljamo repelente (nanos naj bo dovolj pogost, repelent preneha učinkovati po določenem času, preneha učinkovati, če se preznojimo). Spimo v prostorih, kjer so na oknih komarniki ali pa so okna tesno zaprta in vključene klimatkse naprave.

Več o rumeni mrzlici je na spletni povezavi: http://www.nijz.si/sl/rumena-mrzlica.