Varnost živil

Prenos koronavirusov s hrano

Varnost živil

Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje akutnega dihalnega sindroma Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), ki povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19) in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša.

Zadnje posodobljeno: 29.11.2020
Objavljeno: 29.11.2020

Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da bi v zvezi z boleznijo COVID-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje. Evropska agencija nadalje navaja, da v skladu s podatki o prejšnjih izbruhih podobnih okužb s koronavirusom (SARS-CoV, MERS-CoV) ni verjetno, da se novi koronavirus (SARS-CoV-2) razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka predvsem preko dihal. Po navedbah nemške agencije za oceno tveganja (BfR) ni podatkov o okužbah z drugimi koronavirusi zaradi uživanja hrane. Prenos virusa prek nedavno onesnaženih površin pa je možen ob dotiku, ker lahko virusi, ki jih najdemo na rokah, vstopijo v telo skozi sluznico nosu, ust ali oči in povzročijo okužbo. Vendar je to možno le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost. Francoska nacionalna agencija za varnost hrane (ANSES) je izjavila, da na podlagi sedanjih spoznanj prenos virusa SARS-CoV-2 preko prebavnega trakta ni možen. Virusi, kot je SARS-CoV-2, za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja, zato se v hrani in vodi ne razmnožujejo.

Za dobro javno zdravje
Moje okolje

Ultravijolično (UV) sevanje in zdravje

Podrobno
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Območna enota Celje

V Celju in Šentjurju aktualne teme ob Svetovnem dnevu zdravja

Podrobno