Duševno zdravje

Prekolesarimo svet 2018 – Skupaj za preprečevanje samomora

10. 08. 2018
UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabimo, da se nam pridružite in sodelujete v akciji »Prekolesarimo svet« ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Skupaj za preprečevanje samomora.

Že peto leto zapored simbolična podpora kolesarjev ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že peto leto zapored.

Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa želimo z akcijo vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. Slednje izpostavlja tudi letošnje geslo Skupaj za preprečevanje samomora povezovanje je namreč ključnega pomena za preprečevanje samomora, saj le-to zahteva prizadevanja mnogih: družine, prijateljev, sodelavcev, skupnosti, zdravstvenih delavcev, verskih voditeljev, politikov in vlade. S skupnimi močmi lahko tako vsak od nas in hkrati vsi skupaj prispevamo k zniževanju količnika samomora.

Kako sodelovati?

IZZIV: S skupnimi močmi prekolesariti 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

TERMIN: V akciji lahko sodelujete od 10. avgusta do 10. septembra 2018, ko obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

LOKACIJA: Kolesarite lahko kjerkoli (doma, na poti v službo, v naravi, na počitnicah, na organiziranih kolesarskih dogodkih, v fitnesu…), povezovala pa nas bodo socialna omrežja – facebook stran dogodka.

UDELEŽENCI: Kolesarske akcije se lahko udeleži kdorkoli. Na kolo vabimo vse: odrasle, otroke, mladostnike in družine. Kolesarite lahko sami, v družbi svojih bližnjih, sodelavcev ali v okviru različnih organizacij.

CENA: Udeležba v kolesarki akciji je brezplačna. Potrebujete le kolo ali sobno kolo in nekaj dobre volje.

REGISTRACIJA: Registracija ni potrebna. Da vam bomo lahko poslali potrdilo o sodelovanju, pa vas prosimo, da po končanem kolesarjenju izpolnite spletni obrazec (povezava) z vašimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Obrazec lahko izpolnite po vsakem kolesarjenju sproti (četudi to pomeni, da ga izpolnite večkrat) ali pa prekolesarjene kilometre (v kolikor boste kolesarili večkrat) seštevate in v obrazec ob koncu akcije vnesete skupno število nabranih kilometrov.

Ob koncu akcije bomo zbrali skupno število kilometrov, ki jih bodo prekolesarili slovenske kolesarke in kolesarji. Seštevek bomo posredovali Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora, kjer bodo zbirali informacije o skupnem številu prekolesarjenih kilometrov po vsem svetu.

Uradni znak akcije

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili tudi etikete z uradnim znakom akcije. Lahko jih natisnete ter pripnete na oblačila oziroma kolo. Etiketa je dostopna tukaj.

Delite vaše utrinke z drugimi

Vabimo vas, da svoje kolesarske podvige, utrinke in fotografije iz akcije delite tudi na facebook strani dogodka ali nam vtise pošljete na info.scsr@upr.si.

Pridružite se aktivnosti, ne glede na to, kje, kdaj in koliko kilometrov boste prekolesarili. Veseli bomo vsakega kilometra prekolesarjenega z namenom narediti nekaj zase in hkrati prispevati k večji ozaveščenosti o možnostih preprečevanja samomora.

Razširite informacijo o akciji in k sodelovanju povabite tudi svoje znance in bližnje. Skupaj angažirajmo prebivalce Slovenije za preprečevanje samomora.

Svetovni dan preprečevanja samomora

Svetovni dan preprečevanja samomora bomo obeležili tudi z okroglo mizo »Skupaj za preprečevanje samomora – včeraj, danes, jutri«, ki bo v torek, 4. 9. 2018, ob 13. uri, v Veliki sejni dvorani in Klubu 11, Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana. Več informacij je dostopnih na povezavi.

Kolesarska akcija v preteklih letih

»Akcije so bile v preteklih letih zelo odmevne po vsem svetu, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov vsako leto večkrat preseglo obseg Zemlje, prav tako so bile zelo uspešne tudi v Sloveniji,« je ob pobudi povedala doc. dr. Vita Poštuvan, ki je slovenska predstavnica v Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora in namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM. Poudarila je še: »Vedno znova me ganejo in presenetijo kolesarji, ki na socialnih omrežjih delijo svoje kolesarske podvige – lahko so to majhni kolesarski metri ali dolge kolesarske karavane. Njihova pripravljenost deliti in se angažirati pomeni, da se samomorilno vedenje dotakne marsikoga. Upamo, da s tem pripomoremo tudi k večji ozaveščenosti širše javnosti.«

 

Več informacij:

www.zivziv.si

http://zivziv.si/prekolesarimo-svet-2018/