Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos (L3-7538)

Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos (L3-7538)

Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos – implikacije za javno zdravje (L3-7538)

Ne spreglejte
Najnovejše

Naslov projekta: Trans maščobe v živilih in njihov populacijski vnos (L3-7538)

Povezava na projektno skupino SICRIS: https://cris.cobiss.net/ecris/si/sl/project/10063

Nekaj povezav:

Znižujemo trans maščobe v prehrani

http://www.nutris.org/novice/250-nov-raziskovalni-projekt-trans-mascobe-v-zivilih-in-njihov-populacijski-vnos-implikacije-za-javno-zdravje.html

Opis projekta

Trans maščobne kisline (TMK) so prepoznane kot pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni (SŽB). V človeškem telesu se ne sintetizirajo in ne sodijo med snovi, ki so v prehrani potrebne. Poznani so še drugi negativni vplivi TMK na zdravje, med drugim zmanjšana porodna telesna masa in negativen vpliv na razvoj možganov. Medtem ko so TMK naravno prisotne v maščobah prežvekovalcev, je večina zaužitih TMK izvorno povezana z industrijskimi trans maščobami (I-TM), katerih vir so delno hidrogenirane maščobe (DHM).

Ključni cilji raziskovalnega projekta so identificirati živila, ki so glavni viri trans maščob (TMK) ter določiti vnos TMK v splošni populaciji in ključnih populacijskih skupinah. Pomemben raziskovalni izziv predstavlja razvoj metodološkega orodja za učinkovito identifikacijo populacijskih skupin s specifičnimi prehranskimi navadami (visoko izpostavljenostjo TMK), njihovega življenjskega sloga, skupnega vnosa TMK in s tem povezanimi zdravstvenimi tveganji.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vodi delovni paket 2 (DP 2) – Prehranski vnos TMK.

Dodana vrednost

Projekt bo doprinesel k razvoju področja raziskovanja prehranskih vnosov. Rezultati bodo omogočili vpogled v vlogo prehrane (TMK) pri poglabljanju socialnoekonomskih razlik med prebivalstvom Slovenije.

Rezultati in gradiva

Projekt se je zaključil. NIJZ je zaključil nalogo N2.1. – Ocena prehranskega vnosa TMK z uporabo podatkov o zaužitih količinah živil.

Priprava in obdelava zbranih podatkov o zaužitih količinah tistih živil, ki lahko vsebujejo trans maščobe (Raziskava SI.Menu 2017/18).

Trajanje projekta: 1. 3. 2016–31. 12. 2019

Nosilna organizacija: Inštitut za nutricionistiko, Slovenija

Projektni partnerji: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Univerza v Ljubljani, Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC), Inštitut Jožef Stefan (IJS)

Financiranje: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS)

 

 

 

Za dobro javno zdravje
Območna enota Murska Sobota

Zgeni.se po Pomurju 2024

Podrobno
Območna enota Murska Sobota

Zaključek akcije Zimska gibanica 2024

Podrobno
Območna enota Celje

Preventivni dnevi v marcu na Celjskem – zlasti o preprečevanju in zgodnjem odkrivanju raka

Podrobno