Z znanjem do boljšega zdravja

Padci otrok s pohištva in udarec padlega predmeta (pohištvo, TV)

03. 10. 2019
Otroci velikokrat ne uporabljajo pohištva na način, ki je predviden. Namesto tega plezajo po odprtih predalih omarice, po policah in drugem pohištvu, ki se lahko prevrnejo na otroka. Če je na predalniku televizija, se oba skupaj prevrneta na otroka in ga z vso težo udarita ali stisneta pod seboj. Posledice so lahko usodne, saj je udarec težkih predmetov poleg prometnih nezgod in utopitev glavni vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok.

Zato televizijo, predalnik, omaro in drugo visoko pohištvo pričvrstimo na steno s posebnimi stenskimi nosilci ali trakovi, predale pa opremimo z varovali, da jih otroci ne morejo odpreti. Če so predali odprti, se omarica še hitreje prevrne.

Otroci se doma največkrat poškodujejo, ko padejo s pohištva ali postelje. Padci so pogosto povezani s preurejanjem otroške sobe ali nakupom novega pohištva. Običajno otroka med 2. in 3. letom starosti preselimo iz otroške posteljice v večjo posteljo. Če imamo več otrok, se lahko odločimo za nakup pograda, vendar ne pozabimo, da za otroke, mlajše od 6 let, spanje na zgornji postelji pograda ni varno. Predšolski otroci se med spanjem precej premikajo in lahko padejo s pograda, pri čemer vsak peti otrok utrpi zlom lobanjskih kosti in/ali poškodbo možganov. Pav tako je nevarno, da se otrok zadavi, če se z glavo zagozdi med vzmetnico in ograjo pograda.

Polovica padcev otrok s postelje se zgodi med igro. Majhni otroci pogosto skušajo splezati na pograd in pri tem padejo z lestve. Zato naj bodo v sobi s pogradom le pod nadzorom odrasle osebe. Če je lestev na pogradu snemljiva, lahko čez dan lestev tudi odstranimo, da ne bi otroci plezali po njej.

Tudi dojenčki lahko padejo iz otroške posteljice, saj nas otrokov razvoj velikokrat preseneti. Najkasneje takrat, ko se začne otrok dvigovati na kolena in postavljati na noge, moramo prestaviti dno posteljice v najnižji položaj tako, da je posteljica globoka najmanj 50 cm. Ne uporabljamo mehkih prešitih obrob na stranicah posteljice in iz posteljice odstranimo vse velike igrače, saj se otrok lahko povzpne nanje in pade iz posteljice.


 

Vir: Youtube, U.S. Consumer Product Safety Commission